Alla inlägg under juni 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2010 17:06

MIN KOMMENTAR

Detta kallar jag landsbygdsutveckling. Produktionen för närmare 30 - 50 gårdar säkrad för överskådlig framtid. Ett spännande alternativ vore om man gjorde en ekologisk Absolut.


Ok vi äter inte upp grödan men vi dricker upp den och den hamnar liksom på samma ställe ändock!!!!


Produktionen är mycket klimatsmart. spannmålen binder åtskilliga hundratusen ton koldioxid.


Dessutom får vi drank som motsvarar en avsevärd areal soya. Drank från brännvins produktion har ett bättre energivärde än soya. Dessutom sparar vi regnskog genom detta.


Halmen som blir över motsvarar i varje fall närmare 40 miljoner kilowattimmar.





KLIPP UR ATL DEN 17:e juni


Absolut vill dubbla produktionen

Absolut Company vill dubbla produktionen av vodka vid bränneriet i Tings Nöbbelöv i Kristianstads kommun, skriver Sydsvenskan. En välkommen nyhet för regionens veteodlare.

Foto: Absolut Company

Absolut Company vill öka produktionen av vodka till 100 miljoner liter per år - en fördubbling av dagens produktion - och har ansökt om tillstånd från miljödomstolen. För att kunna dubbla produktionen krävs att uttaget av grundvatten dubblas från dagens 125 miljoner literper år till 250 miljoner liter.


Att få en vattendom är ett projekt på flera år, säger Krister Asplund, produktionsdirektör vid Absolut Company, till tidningen.
För dubblad produktion kommer det inte bara att behövas en vattendom. Investeringar vid produktionsanläggningarna måste också genomföras. 


Även mängden vete som köps in måste dubblas, vilket torde vara en välkommen nyhet för odlare i regionen.
- Vi använder oss nästan uteslutande av vete från Skåne, säger Kerstin Karlström, produktionschef i Nöbbelöv, till Sydsvenskan.

ATL.nu
info.atl@lrfmedia.lrf.se


Av Lars-Håkan Halldin - 16 juni 2010 14:43


Högtidsmiddag vid  

Giftermålet mellan Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel.  



Jag vill börja denna högtidsmiddag att kungöra i och med att Kronprinsessan Viktoria ingått äktenskap med Prins Daniel har konungaätten Bernadotte dött ut och den Westlingska Kungaätten är numera Monarkins överhuvud. Leve den Westlingska kungaätten  


Om jag är så mycket Rojalist det vet jag inte. Men nu har vi i princip folkvald kung då får vi stå ut med det. Om vi skulle införa folkvald kung skulle den numera välbekanta Westlingska kungaätten vinna en ”landslide” Två tredjedels majoritet.


Måltiden

Måltiden är komponerad med utgångspunkt från att det skall vara högtidligt, orginellt men svenskt. Vi byter ju inte kungaätt varje dag….ler  


------------------------------------------------------------------------------


MATSEDEL

 

DRINK

Entrédrink på ett spansk mousserande vin

FÖRRÄTT-

Sillröra

Öl och liten snaps

VARMRÄTT-

Tjälknöl på Entrecote, fläskkarré och ryggbiff.

Rödvinssås

Hasselbackspotatis

Sparris

Rödvin på Beaujolais Patriark.

EFTERÄTT

Inkokta päron

AVEC

Svart kaffe och varm cognac


DRYCKER

Pilsner, snaps, sekt, Beaujolais Patriark, Château du Levant 2004 ,

sherry och konjak



-----------------------------------------------------------------------------


Recept på bröllopsmåltid.



DRINK

Ett god spansk mousserande sekt ur det Spanska Vinsortimentet som har bättre champagne karaktär än ursprungsvinet champagne.


FÖRRÄTT


SILLRÖRA

1 burk löksill

1dl Creame Fraiche

1 dl majonnäs

2 – 3 dillvippor nerklippta i röran

1 vippa med persilja

2 pressade vitlöksklyftor

1dl hackad gul lök

Rejält med gräslök

Salt och peppar efter behag.

Anrättningen lägges upp på rostat vitt bröd som skurits i hjärtan


Till detta dricker vi en torr pilsner och en god snaps 4 cl



Notera att sillröran bör stå ett dygn kylskåpskall för att få rätt smak och karaktär.

VARMRÄTT

Tjälknöl på entrecote, fläskkarré och Ryggbiff.

1 kg fin entrecote

1 kg fläskkarré

1 kg ryggbiff


Gnid köttet med lite salt och peppar häll på ett gott rödvin.

Lagra köttet i tre skilda plastpåsar under 3 dagar. Kylskåpskallt.

Frys in köttet 3 – 5 dagar

Stektina köttet under 8 timmar i ugn 75 grader

Lägg det sedan i lag


MARINAD

Till tjälknöl
  2 l vatten
  1 ½ dl salt
½ dl socker
4 - 5 grovhackade vitlöksklyftor
10 svartpepparkorn
  2 dl färska örtkryddor

eller 2 msk torkade

(timjan, rosmarin, basilika, gräslök, persilja...)


Gör så här

Blanda vatten salt socker och kryddor.

Koka upp lagen låt lagen sjuda under någon timma Låt den svalna

Häll lagen i en plastpåse tillsammans med den färdiga svala tjälknölen Låt  varje kött bit ligga i var sin lag under ett dygn


RÖDVINSSÅS

1- 2 dl god olivolja

1 kg märgben

Mörk oxbuljong

5 dl kraftigt rödvin

5 dl vatten

3 lagerblad

2 dl god sherry med lite söt karaktär ngt balasmovinäger

2 dl tomatpuré

Sambal Oelek

Salt och peppar efter behag


Gör så här

Stek märgbenen i Rikligt med god olivolja

Koka av märgben i  vatten, rödvin, lagerblad, nejlikor och mörk buljong under tre timmar.


Tillsätt några dl tomatpuré, sherryn och Sambal Oelek


Låt det sjuda/ koka svagt under två timmar

Smaka av med salt och peppar

Koka in så såsen blir simmig och får en angenäm smak. Smakens Boke och karaktär hänger på dina smaklökars finkänslighet.

Sila av noga. Homogenisera såsen med mixer. Gör detta grundligt

.

Till detta äter vi Hasselbackspotatis

Lägg en vacker spegel av sås

Rulla de lövtunna  skivorna av varje köttsort till vackrar roulader. Garnera med vacker sparris.


Sparrisen kokas i saltlag och gott smör. Lägges upp vackert.


Till detta dricker vi  Beaujolais Patriark.



EFTERRÄTT


INKOKTA PÄRON

5 – 6 päron

4 dl vatten

150 gram socker

2,5 dl Château du Levant 2004 

Serveras med vispgrädde


Görs å här

Skala päronen 
Blanda dessertvinet, socker och vatten
Koka päronen mjuka i lagen
Servera päronhalvor med lag och vispgrädde.


Till detta dricker vi en torr sherry.












































AVEC

Svart kaffe, varm konjak och Cigariller till dem som så önskar


Av Lars-Håkan Halldin - 14 juni 2010 11:26


YOUTUBE (700) SEVEN HUNDRED

Mina små videofilmer om min Centerpolitik har nu visats 700 ggr på Youtube vilket får anses som mycket bra. Jag konkurrerar väl med andra politiker. I och för sig borde filmerna visats i hundratusen ggr för budskapet är närmast bibliskt.


Lars-Håkan Halldin (C)

Av Lars-Håkan Halldin - 10 juni 2010 10:28

Min kommentar

Jag har varnat för detta gång efter gång men Stockholm och partiledningen fnyser. Allt är på rätt väg. Utvecklingen går åt fel håll. Vi måste erkänna vi äger problemet det är vi som skall rycka upp oss. Jag blir bara ledsen. Kom nu inte och säg att vi har 200% av väljarna bakom oss tonen från Stockholm och riksdagsgruppen har varit den.

Jag uppmanar väljarna kryssa sådna som mig vi har ambitionen ta oss ur problemet och återföra Centerpartiet till ett småfolksparti. Våra väljare är de lågavlönade, de arbetslösa, jordbrukare, småföretagare på landsorten och i de små städerna. Vi skall vara deras främsta kamporganisation. Nyliberlismen och högersvängar är inget för oss. Vi är borgerlighetens vänsterparti med fötterna i myllan.

Lars-Håkan Halldin



Partisympatiundersökningen (PSU) :

Partisympatiundersökningen maj 2010

Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (dvs. C+FP+M+KD) 44,2 procent av rösterna. Oppositionen (dvs. S+V+MP) skulle få 50,2 procent.

För regeringspartierna är det en statistiskt säkerställd ökning sedan Partisympatiundersökningen (PSU) i november 2009 och en statistiskt säkerställd minskning från riksdagsvalet 2006. Centerpartiet skulle i maj få 4,6 (±0,4), Folkpartiet 5,8 (±0,4), Moderaterna 29,2 (±0,8) och Kristdemokraterna 4,5 (±0,4).

För oppositionspartierna innebär det ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med PSU i november men en säkerställd ökning jämfört med riksdagsvalet 2006. Socialdemokraterna skulle i maj få 33,8 (±0,9), Vänsterpartiet 5,6 (±0,5) och Miljöpartiet 10,7 (±0,7).

Övriga partier skulle vid val i maj få 5,7 (±0,5) procent av rösterna. Bland övriga partier är Sverigedemokraterna klart störst. Partiet skulle få 3,9 (±0,4) procent av rösterna i maj. I resterande del av gruppen övriga partier dominerar Piratpartiet.


I tabellen nedan redovisas partiskattningar samt förändringsskattningar sedan riksdagsvalet 2006 och partisympatiundersökningen i november 2009. Statistiskt säkerställda förändringar markeras med en stjärna (*). För en mer detaljerad redogörelse av intervallen för både procenttals- och förändringsskattningar se tabell 2 och 3 i det Statistiska meddelandet.

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2010 09:25

MIN KOMMENTAR

Vad var det jag sa

Jag delar Lonodonekonomernas oro för att Euron inte håller. Kvar i Eurosamarbetet blir Tyskland, Finland, Frankrike, Holland den sk D-markshybriden.




Klipp från Dagens Eko 10 06 07


Tvivel om eurons framtid

Publicerat: söndag 06 juni kl 23:36, Ekot

Den europeiska valutan euron kommer inte att finnas kvar i nuvarande form om fem år. Det tror 25 ledande londonekonomer som den brittiska tidningen Sunday Telegraph talat med.

Det är den skuldkris som skakar eurozonen som gör att många ekonomer är skeptiska i frågan om valutans framtid.

Av de 25 ekonomerna tror tolv att euron kommer att se annorlunda ut om fem år, främst genom att flera medlemsländer kommer att lämna valutasamarbetet.

Åtta av dem tror att euron består, medan fem är osäkra.

Bland eurotvivlarna finns exempelvis Bank of Englands förre toppstrateg, Danny Blanchflower - som säger att det är "svårt att se hur euron skulle överleva i sin nuvarande form".

Storbritannien står, liksom bland andra Sverige, för närvarande utanför eurosamarbetet.


Av Lars-Håkan Halldin - 6 juni 2010 11:45

Publicerad

Smålandstidningen den 4 juni, (ob borgerlig)

Höglandsnytt den 3 juni (ob)



Brännelund den 3 juni



Polisen måste omorganiseras

Det måste till ett kraftfullt ingripande i polisväsendet i vårt län. Trappan skall städas uppifrån. När man läser hur den egna personalen ser på sina chefer och det förtroende de har för dem inser man det är inte kosmetik som krävs utan resoluta översyner av hur polisen leds i vårt län. Det gäller Länspolismästaren, Närpolischefen i vårt område med flera chefer. Det krävs också att man ser över polisstyrelsen och sätter in ett dynamiskt ledarskap där som vågar peka med hela handen.


I ett företag där det inte fungerar kan man göra omorganisationer med en viss fördröjning. Men polisväsendet är den yttersta spetsen av vår demokrati. Det är de som kan göra frihetsberövanden och ingripa i ett civilt problem under vapen. Det är den mest ansvarfull uppgiften vi kan ge någon av våra medborgare.


Samtidigt som staten skjutit till pengar och utbildat fler poliser så fungerar inte polisorganisationen genom en centralisering som har varit dyr och handlingsförlamande. Den nya organisationen och dess ledare har premierat dåligt chefskap som nu föröder de nya personella och ekonomiska resurser staten tillskjutit.


När man tar del av förtroendeundersökningarna och ser att knappt hälften eller färre har förtroende för sina chefer och sin organisation då måste det till att någon säger ifrån. Dessutom sitter våra skarpaste polisledare i karantän runt om i länet därför de har haft kuraget att säga att den galenskap som inleddes under förre länspolismästaren inte höll måttet. Tacken blev meningslösa arbetsuppgifter i väntan på pension.


Jag vet att polisstyrelsen är ett rådgivande organ. Men den befolkas av nickedockor som sagt ja och amen till vad länspolismästarna sagt. Att vara länspolismästare i Jönköping tycks vara kuvös för ett karriärjobb på rikspolisstyrelsen.  Att befordra dumheten uppåt är ju en garanti för att aldrig polisen kommer att fungera. Jag vet med uppgift inifrån att polisstyrelsen i länet inte har i princip sagt flaska till länspolismästaren när dumheter satts i sjön och som inte fungerar.


Nu krävs det att vi städar trappen uppifrån efter valet skall polisstyrelsen bestå av dynamiska politiker som vågar peka med hela handen och som länspolismästaren känner att han inte kan gå förbi. Hade polisstyrelsen i länet visat det minsta kurage eller ens gett till känna vad de tycker så hade aldrig dessa olyckor skett. Framförallt skall inte styrelsen bestå av gamla tjänstemän från rättsväsendet.


Jag frågar dig som läsare om du hade en bankman som du litade på till femtio procent honom skulle du aldrig göra affärer med. Jag säger att de som jag litar på till femtio procent inom polisen skall inte få sköta ett polisvärv. Låt mig tala klartext Länspolismästaren Gunnar Lindelöw och närpolischef Åke Linnér (troligen närpolischeferna i Jönköping och Värnamo) är säkert snälla i familjen och har andra goda egenskaper men de skall inte leda en operativ polisorganisation. Jag som blivande riksdagsman kräver att de avsätts. Liksom att de politiska partierna byter ut sina ledamöter i polisstyrelsen problemet har uppstått i styrelsen med ledamöter som inte vågar säga i mot utan fjäskar för överheten.


Vi har inom polisens LED KOMPETENTA LEDARE. Börje Wilsborn i Vetlanda uppskattad och aktad skulle kunna under några år vara både länspolismästare och närpolischef. Det behövs människor med hjärta, integritet och ledaregenskaper att leda medborgarnas skyddsnät Polisen. Bilden på min näthinna skall vara polisen som mitt i gatan står. Idag åker polisen bil mellan Eksjö och Vetlanda och vad som därutöver sker är höljt i dunkel.


Brännelund - Eksjö


 


Lars Håkan Halldin ©

Seniorkandidat till Riksdagen

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se


 

Av Lars-Håkan Halldin - 4 juni 2010 09:22



VÄLKOMMEN TRÄFFA

 

Lars-Håkan Halldin seniorkandidat till riksdagen

Erling Johansson, seniorkandidat till kommunfullmäktige

 

Vi står utanför Systembolaget i Eksjö på lördag den 5 juni kl 10 – 14

 

Vi vill föra det lågmälda och intellektuella samtalet med dig utan propagandistiska inslag. Vid trädet utanför Bolaget finns våra affischer.

 

Vi ser fram mot att få samtala med dig visa varför vårt parti är bäst och varför vi vill representera dig

 

VÄLKOMMEN


 

Lars-Håkan Halldin ( C )

Seniorkandidat till Riksdagen

 

 

CENTERPARTIET NÄRA DIG OCH DIN FAMILJ

Av Lars-Håkan Halldin - 3 juni 2010 20:45



NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI ANNO 2010

Nationaldagen är en kommersiell dag då man vill lura oss att handla en massa onödigt med förevändning det är vår nationaldag. Att göra en fest är aldrig fel.

Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör ngt trevligt. På vår nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt ärtsoppa eller dylikt. Men jag rekommenderar något sommaraktigt hummer och entrcoté.


Vett och etikett

När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.


Käre läsare finns det mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra  handen ”oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu fördrinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.

 


HUMMER & ENTRECOTE

Några goda humrar gärna svensk om du har råd men dem. Djupfryst Canadensisk går lika bra. Det är bara det att västkustfiskarna blir på krigsstigen Förlåt mig alla väskustfiskare.

Entrecote skall vara svensk så det så

En måltid för 5 – 6 personer.


Recept


Förrätt

3 st. humrar

½ l vitt vin till lag

1 st. charlottenlök

½ l vatten

2 – 3 st. tärningar av fiskbuljong

Salt o peppar

Lagerblad

1 vit lök klyfta

1 burk ishavsrom, (köp den på Lidls de har den bästa)

2,5 dl Vispgrädde

1 msk citron från färsk citron

 

Varmrätt

1.5 kilo entreecoté

2 - 3 msk Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

5 – 6 Vitlöksklyftor

3 msk socker

3 dl rödvin

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

1 -2 st. lagerblad

1 charlottenlök

Vatten att reglera styrkan i rödvinsåsens smak

2 msk tomatpuré

1 msk smör


Potatis gratäng

10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak

Strimla potatisen

Blanda i

2 st. Gula lökar

1 st. Rödlök

Salt och peppar efter smak

¾ l grädde

7 – 8 skivor ost


Efterrätt

Vaniljglass naturell

Svart kaffe

Cognac

Smala cigariller

 


Gör så här

Ja det är lite plock med detta men det brukar bli rätt lyckat

Köp hem entrecoten 4 dagar före måltiden. Preparera köttet med 4 – 5 vitlöksklyftor. Stick hål i köttet och för in klyftorna där. Lägg köttet tre till fyra dagar i rödvins marinad med en upplöst mörk oxtärning ngn msk tomatpuré. Lägg köttet och lagen i en plastpåse. Du suger ur luften ur påsen och försluter den väl. Låt köttet i lagen ligga i kylskåpet.

Ta ut entrecoten och stek den kort i en stekpanna så köttporerna sluter sig och du får en vackert ljusbrun färg. Ställ in den i ugnen och låt den stå på ca 130 grader. När köttet är klart visar köttermometern på ca 70 grader.


Beräkna en halv hummer per person. Tina humrarna och skölj dem noga. Blanda lagen som du skall sjuda humrarna i. Sjud dem i lagen högst 10 minuter. Koka snabbt in lagen med grädde så du får den lätt krämig blanda ned röd ishavsrom då när såsen fått svalna lite. Var noga med att inte lägga rommen i kokande lag då blir det beskt.


Som entrédrinken dricker vi Freixenet. Kyl den väl servera svalt den är god och passar alla. Tillhummern dricker man med fördel Chardonnay. (Drick inte champagne den är dyr, sur, ger huvudvärk, halsbränna, kittlar i näsan och förstör hummersmaken då alla är impade av champagnen.)

Beräkna en halv hummer till varje person. Knäck klorna och servera hummarna med några citronklyftor och en dillstjälk. Förädla hummern med den goda såsen


Gör rödvinssåsen så här smält sockret i en gryta. Var noga med att det smälter och förblir klart. Koka rödvinet, löken, lagerbladen och rödvinet i en separat gryta under halvtimma. Tillsätt lagen i sockret låt koka sakta tillsätt tomatpurén. Smaka av med salt peppar ev. lite samba Oleak. När du känner den är välsmakande red den med någon tesked potatismjöl.


Potatisgratängen blanda ingredienserna häll på grädde salta peppra. Låt den vara ungnen 1,5 timma 175 grader. Lägg över ostskivorna när den är klar. Gratinera KORT. Ta ut gratängen låt den dra sig i 20 minuter servera tillsammans med entrecoten


Entrecoten skär du i skivor beräkna en till två skivor per person.

Som efterätt servera bara vaniljglass naturell


Final

Brygg svart kaffe i små koppar. Konjak som var och en värmer försiktigt över ett värmeljus. De som röker får en smal väldoftande cigarill. Njut av sommarkvällen. Avnjutes med fördel på sommarvarandan.


 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards