Direktlänk till inlägg 16 juni 2010

Högtidsmiddag vid Giftermålet mellan Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel.

Av Lars-Håkan Halldin - 16 juni 2010 14:43


Högtidsmiddag vid  

Giftermålet mellan Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel.  



Jag vill börja denna högtidsmiddag att kungöra i och med att Kronprinsessan Viktoria ingått äktenskap med Prins Daniel har konungaätten Bernadotte dött ut och den Westlingska Kungaätten är numera Monarkins överhuvud. Leve den Westlingska kungaätten  


Om jag är så mycket Rojalist det vet jag inte. Men nu har vi i princip folkvald kung då får vi stå ut med det. Om vi skulle införa folkvald kung skulle den numera välbekanta Westlingska kungaätten vinna en ”landslide” Två tredjedels majoritet.


Måltiden

Måltiden är komponerad med utgångspunkt från att det skall vara högtidligt, orginellt men svenskt. Vi byter ju inte kungaätt varje dag….ler  


------------------------------------------------------------------------------


MATSEDEL

 

DRINK

Entrédrink på ett spansk mousserande vin

FÖRRÄTT-

Sillröra

Öl och liten snaps

VARMRÄTT-

Tjälknöl på Entrecote, fläskkarré och ryggbiff.

Rödvinssås

Hasselbackspotatis

Sparris

Rödvin på Beaujolais Patriark.

EFTERÄTT

Inkokta päron

AVEC

Svart kaffe och varm cognac


DRYCKER

Pilsner, snaps, sekt, Beaujolais Patriark, Château du Levant 2004 ,

sherry och konjak



-----------------------------------------------------------------------------


Recept på bröllopsmåltid.



DRINK

Ett god spansk mousserande sekt ur det Spanska Vinsortimentet som har bättre champagne karaktär än ursprungsvinet champagne.


FÖRRÄTT


SILLRÖRA

1 burk löksill

1dl Creame Fraiche

1 dl majonnäs

2 – 3 dillvippor nerklippta i röran

1 vippa med persilja

2 pressade vitlöksklyftor

1dl hackad gul lök

Rejält med gräslök

Salt och peppar efter behag.

Anrättningen lägges upp på rostat vitt bröd som skurits i hjärtan


Till detta dricker vi en torr pilsner och en god snaps 4 cl



Notera att sillröran bör stå ett dygn kylskåpskall för att få rätt smak och karaktär.

VARMRÄTT

Tjälknöl på entrecote, fläskkarré och Ryggbiff.

1 kg fin entrecote

1 kg fläskkarré

1 kg ryggbiff


Gnid köttet med lite salt och peppar häll på ett gott rödvin.

Lagra köttet i tre skilda plastpåsar under 3 dagar. Kylskåpskallt.

Frys in köttet 3 – 5 dagar

Stektina köttet under 8 timmar i ugn 75 grader

Lägg det sedan i lag


MARINAD

Till tjälknöl
  2 l vatten
  1 ½ dl salt
½ dl socker
4 - 5 grovhackade vitlöksklyftor
10 svartpepparkorn
  2 dl färska örtkryddor

eller 2 msk torkade

(timjan, rosmarin, basilika, gräslök, persilja...)


Gör så här

Blanda vatten salt socker och kryddor.

Koka upp lagen låt lagen sjuda under någon timma Låt den svalna

Häll lagen i en plastpåse tillsammans med den färdiga svala tjälknölen Låt  varje kött bit ligga i var sin lag under ett dygn


RÖDVINSSÅS

1- 2 dl god olivolja

1 kg märgben

Mörk oxbuljong

5 dl kraftigt rödvin

5 dl vatten

3 lagerblad

2 dl god sherry med lite söt karaktär ngt balasmovinäger

2 dl tomatpuré

Sambal Oelek

Salt och peppar efter behag


Gör så här

Stek märgbenen i Rikligt med god olivolja

Koka av märgben i  vatten, rödvin, lagerblad, nejlikor och mörk buljong under tre timmar.


Tillsätt några dl tomatpuré, sherryn och Sambal Oelek


Låt det sjuda/ koka svagt under två timmar

Smaka av med salt och peppar

Koka in så såsen blir simmig och får en angenäm smak. Smakens Boke och karaktär hänger på dina smaklökars finkänslighet.

Sila av noga. Homogenisera såsen med mixer. Gör detta grundligt

.

Till detta äter vi Hasselbackspotatis

Lägg en vacker spegel av sås

Rulla de lövtunna  skivorna av varje köttsort till vackrar roulader. Garnera med vacker sparris.


Sparrisen kokas i saltlag och gott smör. Lägges upp vackert.


Till detta dricker vi  Beaujolais Patriark.



EFTERRÄTT


INKOKTA PÄRON

5 – 6 päron

4 dl vatten

150 gram socker

2,5 dl Château du Levant 2004 

Serveras med vispgrädde


Görs å här

Skala päronen 
Blanda dessertvinet, socker och vatten
Koka päronen mjuka i lagen
Servera päronhalvor med lag och vispgrädde.


Till detta dricker vi en torr sherry.












































AVEC

Svart kaffe, varm konjak och Cigariller till dem som så önskar


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards