Alla inlägg den 28 april 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 28 april 2009 13:34

Det var bättre förr i Vetlanda!!!




Mitt inlägg i Smt-gruppen och Höglandsnytt

Brännelund den 27 april 2009



VETLANDA SORGENS STAMORT I SVERIGE


 


Nu har Vetlanda återigen satts på den Svenska kartan alla i Sverige vet hur illa ställt det är i den kommunen. Det senaste reportaget i Uppdrag Granskning där en ung flickas tillgångar förskingrats med överförmyndarens goda minne. Det rör sig troligen om slarv och inkompetens samt en nonchalant inställning till vad överförmyndarskapet innebär.


Vad man kan bedöma finns varken årsredovisningar , verifikationer eller uttagsmotiveringar hur flickans mamma använt uttagna medel. Dessutom visar det sig att mamman bara kunnat ringa överförmyndaren för att få ut pengar från flickans konto.


Varje år skall en årsredovisning inlämnas över klientens medel. Överförmyndaren har lagstöd att med lagliga åtgärder tillse att godkänd årsredovisning inkommit. Detta har inte skett i detta fall. Troligen inte i särskilt många fall i övrigt inom överförmyndarnämndens verksamhet i Vetlanda kommun.


Överförmyndaren skall införa en överförmyndarspärr på klientens konto i de fall inte redovisning och underlag skötts som lagstiftaren avsett. Varje uttag från klientens konto skall föregås av en skriftlig ansökan hos överförmyndaren. Man får ta ut pengar först efter överförmyndarens beslut. Det skall i förkommande fall upprättas protokollsutdrag som företes i bankkassan när uttaget görs.


 Kvitto och underlag på vad pengarna använts till skall efterhand redovisas till överförmyndaren. Överförmyndaren och sin sida skall diarieföra alla handlingar i överförmyndarens diarium samt upprätta kronologisk förteckning i akten över vad som skett.


Av programmet framgick inte om mamman var gode man eller en sådan fanns.


Då inställer sig frågan hur kunde detta ske varför slog inte kommunen larm. Från Länsstyrelsen har anmärkningar skickats till kommunen över hur överförmyndaren utfört sitt uppdrag. Inget händer med anledninmg av Länsstyrelsen. Troligen har anmärkningarna protokollförts samt godkänt dem som en rapport i kommunstyrelsen. Styrelsen har inte  vidtagit några åtgärder mot överförmyndaren.. Kommunfullmäktiges presidium i samarbete med revisionen borde reagerat.


Det rimliga borde varit att anmärkningen från Länsstyrelsen överlämnats till kommunens revision som gjort en traditionell förvaltningsrevision mot överförmyndarens kontor i samarbete med länsstyrelsen och låtit granska samtliga akter.


Men i Vetlanda finns inte insikt om att kommunen är allmänhetens förlängda arm och att lagar och paragrafer gäller  även i Vetlanda. Man har en låt-gå-anda som är pinsam. Det är nu tredje gången som Vetlanda framstår som inkompetent och pinsamt inte på grund av medias elakhet utan på grund av egna brister i arbetsformer samt ovilja att följa gällande lagar och paragrafer.


Louise fallet, avlyssningen och nu senast ett överförmyndarkontor i kaos. Orsaken till allt detta är att kommunstyrelsen brister i sin uppgift att vara fullmäktiges exekutiva organ och se till att alla delar av kommunen fungerar väl.


Attityden har varit att bara vara  sur och arg på alla som har synpunkter på hur Vetlanda sköts.


Om det finns någon moralisk kraft kvar i kommunen avskiljer man överförmyndaren från sitt uppdrag. Ber länsstyrelsen granska alla akter inom överförmyndarens verksamhet tio år tillbaka i tiden samt ber kommunens revision göra en förvaltningsrevision hur rutiner inom överförmyndarkontoret har fungerat. De delar som ligger inom ramen för sekretesslagen låter man Länsstyrelsen på uppdrag av kommunrevisionen fördjupa och analysera samt föreslå åtgärder. Därefter skall flickan ersättas från kommunen med det belopp som skulle funnits på kontot med ränta på ränta.




Om länsstyrelsen och revisionen kommer fram till att tjänstefel begåtts eller att hela nämnden brustit i tillsyn och beslut skall åklagare kontaktas och utreda vidare i en förundersökning.


Till syvende och sist är det ett demokratiskt och politiskt problem. Vetlanda har politiker som inte tycker att ordning och reda i den offentliga verksamheten är det mest högprioriterade. Dessutom finns en repressiv anda inom kommunen att den som lämnar ut för politiker och förvaltningar olämpliga uppgifter har efterräkningar av obehaglig natur att vänta.


Det är just brist på vilja att leda kommunen samt mobba och vara taskiga mot dem som kräver ordning och reda som är Vetlandas problem.


Brännelund  - Eksjö



Lars-Håkan Halldin

0381-401 76


  skriv gärna till mig    undereken@hotmail.com

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards