Alla inlägg den 15 april 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 15 april 2009 17:28




SVAR PÅ TAL TILL HELENA BOUVENG OCH STEN TOLGFORS

 

SVENSKT FÖRSVAR EN RYSARE

 

 

Jag vill berätta något viktigt för Smålandstidningens läsare nämligen att om den svenska försvarsbudgeten skulle användas till att driva det amerikanska försvaret räcker den till att driva det i ca 45 timmar så litet är svenskt försvar. Gör man motsvarande beräkning på ryska försvaret räcker den till ca 85 timmar. Svensk försvarsförmåga i de stora sammanhangen är försvinnande liten.


Därför krävs extrem trovärdighet i Svenska säkerhetspolitik där våra insatser måste koncentreras till förbyggande åtgärder. Det skandinaviska och Baltiska området måste hålla freden som främsta säkerhetspolitiska åtgärd.


Trovärdighet i svensk säkerhetspolitik får aldrig ifrågasättas.


Jag har läst ÖB:s propåer om svenskt försvar. Delar hans syn nu är timman inne för att bestämma vart försvaret är på väg. Den beskrivning som ÖB anger är ett för litet för dyrt och ineffektivt försvar. Jämför man med Finland som satsar i stort 10 miljarder mindre får fram bättre material och mer mannar.


Gör en seriös säkerhetspolitisk analys med siktet inställt på 30 år fram tiden och beskriv vår säkerhetspolitik år för år fram dit. Tag fasta på vårt säkerhetspolitiska läge och Östersjöns roll i detta sammanhang.


I en säkerhetspolitisk analys handlar det inte om att vara politisk korrekt. Det innebär inte vi sårar Ryssland som nation eller Putin som person om man diskuterar t.ex från ett läge att Ryssland har återtagit de Baltiska staterna. I ett läge där NATO och USA säger vi har inte ork att köra bort Ryssen, EU kan inte ena sig om varken säkerhetspolitik eller militära insatser därför är jag tveksam till den s.k Nordic Battle Group.


Gör en analys av de framtida vapensystemen det är i varje fall inte pilbåge vi behöver. Det handlar om flygplan, robotar fordon pansar och mycket annat. JAS var dyrt men är Europeiskt eller amerikanskt system billigare?


Våga belysa och kostnadsberäkna ett medlemskap i NATO. Det blir inte billigare och kraven på en omfattande upprustningen kommer som ett brev på posten. Frågställningen hur trovärdigt är NATO för den Skandinaviska flanken. Är man villig att ta en storkonflikt för att rädda Sverige, Norge och Danmark. Den frågan måste få ett säkerhetspolitiskt svar.



Värnpliktsfrågan måste diskuteras. Frågan är om inte en värnplikt är att föredraga med produktion av förband i malpåse.  Arméer skall inte vara kanonmat.


Ledningsfunktionerna måste omorganiseras. Alla med insikt inser att försvarsdepartementet och försvarsstaben är siamesiska tvillingar. Det finns ingen departementsorganisation som står sitt verk så nära som i försvaret. Det är mot den bakgrunden som trovärdighetsfrågorna i politik och organisation måste diskuteras ingående. Vi har fått en ny stark ÖB.


Tolgfors är säkert en duktig försvarsminister och en jättebra kille men det är inte trovärdigt ha en f.d vapenvägrare som försvarsminister. Vart än jag talar med gamla officersvänner i London, Bryssel, Tela Viv Paris alla säger de samfällt. En vapenvägrare det ger inte internationell trovärdighet.


Regeringens försvarspolitik måste bli tydlig. Fredrik Reinfeldts försvarspolitik ”Patron” ur saknar mycket av trovärdighet. Det är trots allt Moderaternas paradgren ett starkt försvar. Det måste vara upp till de trogna moderata medlemmarna att göra ett uppror mot ledningen och återföra försvarspolitiken till det den en gång var.


Centerpartisten i Brännelund

 

 

Av Lars-Håkan Halldin - 15 april 2009 10:46



SVAR PÅ TAL


Till

 Tuve Skånberg


STOPPA SPRITFLODEN FRÅN SVERIGE?


Det är alltid lite publikknipande att tala om att blir jag invald i Europaparlamentet skall jag minsann genomföra förändrade införselkvoter av sprit till Sverige likt Tuve Skånberg KD. Låt oss en gång för alla slå fast att införselkvoterna på sprit aldrig kommer att återkomma. Kvoter för handel mellan länder får inte införas det är brott mot frihandelsavtalet. Lika svårt att ändra som Sveriges grundlag. Sverige en av Europas största spritexportörer vill ha frihandel när vi säljer sprit till andra länder men införselkvoter när andra länder säljer till oss. Svaret i Bryssel är alltid detsamma Sveriges politiker är inte seriösa

 

 Tuve Skånberg hade förra året möjligheten att begränsa spritfloden från Sverige att visa vad KD: S alkoholpolitik var värd. Man sålde ut och privatiserade Vin & Sprit. Enligt mittförmenade skall sprithandel vara i samhällelig ägo. Inom ramen för vin och sprit kunde vi genomfört många viktiga spritpolitiska mål. Det tyckte nu inte Skånberg utan iväg med det till Brännvinsbaronerna.


Jag kan heller inte läsa mig till att Skånberg vill stoppa spritfloden från Sverige. Sanningen är den att med kronans svaga ställning säljer vi Europas billigaste viner och påtagligt billig sprit. Åk till Strömstad och se hur den svenska spritfloden väller in i Norge. Skånberg säger inte flaska om detta. Handeln över sundet från Sverige till Danmark och Tyskland med vin köpt på svenskt systembolag.’


Det svenska systembolaget har inte mer moral än man med vanligt vinstbegär hjälper till att fylla våra grannfolk.


Jag kan heller inte se att Skånberg slår ett slag för alkolås i bilar som är den största och viktigaste alkoholpolitiska åtgärden 5,2 miljoner färre bilar per år som framförs av berusade förare 16 000 bilar per dag som tas bort. Om inte trafikoffren för alkohol i trafiken skall ha dött förgäves änkorna och barnens tårar varit onödiga gå i spetsen för detta Skånberg.


Men jag vet brännvinsbaronernas lobbygrupper bl.a finansierade av den f.d Vin och spritcentralen. De bryr sig inte om folk dör i trafiken. Svensk Absolut är en storsäljare men också en stordödare. Den ingår i spritfloden från Sverige som Skånberg inte vill göra något. Att i pressmeddelande skriva stoppa spritfloden från Sverige detger inga rubriker.


Jag är rätt övertygad att Skånberg inte heller kommer trycka på rätt voteringsknapp när man vill sätta alkolås på yrkestrafiken Kanske en god middag med brännvinsbaronernas lobbyister har ändrat den mentala inställningen.


Jag vill ha en ansvarsfull alkoholpolitik i Sverige och Europa. Systembolagen som affärside är jättebra. Säljer faktiskt näringsriktigt vin och sprit. Utför ett samhällsviktigt alkoholförebyggande arbete. Exportera den iden till Europa.


Sätt in alkohollås i alla personbil från 2012. Det förbygger död och pina och vi får ett friskare folk rent medicinskt. Sjukhuskostnaderna kommer att sjunka med åtskilliga miljarder.


 Tala om sprifloden från Sverige om du menar allvar med införselkvoter. Om en alkoholist är Dansk eller Norsk eller Finsk saknar väl betydelse han är vår medmänniska. Men har han blivit alkoholist i den svenska spritfloden då är det vårt ansvar men Skånberg lyfter inte handen för då handlar det om frihandel och den är överställd anständig alkoholpolitik.


Tillåt vin och ölprovning samt försäljning av gårdsproducerade alkoholdrycker ute på den lokala gården..

 


Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards