Alla inlägg den 6 april 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 6 april 2009 10:49




DEMOKRATI



SVENSK DEMOKRATI


Portalparagraf

Alla människors lika rätt att påverka det svenska samhället genom demokratiska val och handlingar är grunden för hur jag vill det svenska demokratisk systemet skall utformas.


·     Den representativa demokratin där vi väljer våra ombud till riksdag, landsting och kommuner är grunden för hur den svenska statsmakten skall vara utformad.


PerPersonval är något som skall prägla val till offentliga instutitioner. Personvalssytemet bör renodlas man väljs in efter hur många röster man fått. Ställning på valsedeln har ingen betydelse. Namnen på sedeln skall stå i bokstavsordning.


·     Yttrandefrihet är en grundval som är väldigt betydelsefull. Utan Journalister och media skulle snabbt demokratin urholkas och besluten fattas i slutna rum. Bloggar och internetaktiviteter har fördjupat demokratin.


·     Rätten att organisera sig i politiska partier, fackliga organisationer är ett starkt fundament och folkrörelseidén måste utvecklas. Folkrörelserna måste bli mer förkunnare och beröra folk.


·     Religionsfriheten skall vara absolut. Rätten att tillbedja sin gud är för mig helig och absolut. Statsmakten får aldrig klampa in i ett samfunds inre liv och föranstalta vad man skall tro och utforma sina högtider. Kyrkornas sakrament är deras inre angelägenheter som statsmakten aldrig ens skall ha synpunkter på.



Kyrkorummet är en helig plats där människor tillbedjer sin Gud. Polis eller militär skall  respektera alla kyrkorum. Husranskan eller gripande i kyrkrummen skall vara strängerligen förbjudet om det inte rör rikets säkherhet eller våldsverkare som tar kyrkorummet som gisslan. Ingripanden i kyrkorummet beviljas av regering eller hovrätt.


·     Mötesfrihet och strejkrätt är fundament i det svenska folkstyret.


Ta makt från politikerna och ge den till folket

·     Folkomröstningar vill jag skall upphöjas till att kunna vara beslutande. Ett välutbildat folk kan ta ställning i mycket komplicerade frågor.


·     Lokala folkomröstningar om kommunal planering av bostadsområden vägar eller regiontillhörighet skall genomföras och vara ett aktivt instrument i den kommunala planprocessen.


·     Rätten att välja skola och starta en fristående skola är en del i svensk demokrati


·     Rätten att välja barnomsorg och starta en fristående barnstugor är en del i svensk demokrati



Rätten tiill att välja äldreomsorg och starta en fristående äldreboenden är en del i svensk demokrati och skall lyftas fram och stimuleras.


Rätten att välja läkare inom och utom Sverige genom skattefinasierat vårdval är angeläget att det genomförs i hela Sverige som vi nu gör i Jönköpings län.



·     Vi har en konstitutionell monarki där kungen är statschef. I realiteten folkvald kung då riksdagen årligen godkänner kungahusets norm och verksamhet.



Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards