Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

Gudrun Schyman gästskribent på min blogg

Av Lars-Håkan Halldin - 14 juni 2009 10:04

Gudryn Schyman kvinnorättens Grande Lady



DET KOM ETT BREV
Gudrun Schyman gästskribent på min blogg



Skärp sexköpslagen! Ge prostituerade rätt till skadestånd.

Har prostitution med sex att göra? Den frågan måste man ställa sig, särskilt efter utspelen från CUF och LUF om att sexköpslagen ska avskaffas. Det finns en tydlig skiljelinje i politiken inför EU-valet. När de liberala partiernas unga vill släppa sexhandeln fri, så anser jag inte bara att vi ska exportera sexköpslagen i Europa, utan även att det behövs en skärpning av lagen. Prostituerade är brottsoffer enligt lagen, så ska de också kunna få skadestånd.


För mig är det självklart att vi inte ska ha en lag som reglerar människors sexualitet. Möjligen är det så att debatten blir förvirrad just därför att flera debattörer tycks tro att prostitution handlar om sexualitet och sexuell lust, inom ramen för fria val. På Prostitutions- och Spiralenheten i Stockholm, som jag besökte för ett par veckor sedan, berättar klienter, som både sålt och köpt sexuella tjänster, att försäljningen/köpen aldrig handlar om sexuell lust. Istället kan transaktionen för båda parter handla om att reducera ångest. Det kan också handla om att tjäna snabba pengar för att kunna betala tillbaka en skuld.


Vid djupare och längre samtal framkommer en förståelse av prostitutionen som ett självskadebeteende. En upplevelse av värdelöshet kan manifesteras i ett ytligt rolltagande baserat på makt. Mannen demonstrerar makt genom att köpa. Kvinnan gör samma sak genom att ha kontroll över vad som får göras och vad som inte får röras. Betalningen kan paradoxalt nog ge bägge en känsla av överläge. Makt och maktlöshet vävs samman i ett möte inom ramen för genuskontraktets starka och oskrivna lagar.


Sexköpslagen är alltså inte en moralisk lag som talar om att en viss sorts sex är fel. Det lagen säger är att det är förbjudet att köpa en annan människas kropp och utnyttja den för ändamål och tjänster som till synes har med sexuell lust att göra. Lagen reglerar alltså inte vår sexualitet utan det som händer när det inte längre handlar om sexualitet, utan om kapital och ångestreducering.


Den svenska sexköpslagen antogs därför att vi, majoriteten av dåvarande riksdagspolitiker, menade att prostitution måste ses i ljuset av att vårt samhälle präglas av en maktordning där män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp. Eftersom merparten av prostitutionen, då liksom nu, handlar om män som köper sexuella handlingar av kvinnor, bör prostitutionen förstås i ljuset av att samhället värderar män och kvinnor olika. Om vårt samhälle vore jämställt, hur skulle prostitution då se ut?

Lika många män som kvinnor som köper sexuella tjänster av den andra parten?


Enligt sexköpslagen begår den som köper sex ett brott. Brottet begås av en person i förhållande till en annan person. Brottsoffret är därför den andra personen som är involverad, dvs personen som köps för sexuell tjänst. Lagen är väl att märka placerad i kapitlet Om sexualbrott – inte i Om brott mot allmän ordning.


Att vara i prostitution innebär följaktligen att i lagens mening vara ett brottsoffer. Brottsofferstatus är grund för den som utsatts att begära skadestånd. Med en sådan läsning av lagen skapas en ekonomisk möjlighet att förändra prostituerades situation utan att staten behöver betala.


Sexköparen har pengar. Civilrättsliga skadestånd placerar ansvaret där det hör hemma. Den som kränker den prostituerade genom att tvinga henne utföra sex skadar henne och bör således kompensera henne.


I Tyskland, där köp av sexuella tjänster är lagligt, menade feminister på 1990-talet att det inte var någon skillnad mellan att kvinnor hade sex med män inom äktenskapet eller om de sålde sex till män utanför hemmet. I bägge fallen sågs sex som en del av och en konsekvens av en patriarkal maktordning. Därför ville man också att prostitution skulle betraktas som ett yrke. Köparna diskuterades aldrig, där och då. I Sverige gjorde vi tvärt om. Vi synliggjorde problemet - nämligen efterfrågan. Nu har Norge och Island beslutat om samma lag och det finns ett växande intresse i flera EU-länder. En given "exportvara" alltså.

Idag, tio år efter att sexköpslagen antogs, är vi många som insett att straffsatsen måste höjas. Att få samma straff för snatteri som för sexköp är orimligt. Men vi behöver också radikalisera lagen genom att införa möjligheten till rättslig process om skadestånd.


Gudrun Schyman


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards