Alla inlägg den 13 juni 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 13 juni 2009 17:04




MIDSOMMARAFTON DEN 19 JUNI ANNO 2009

Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid då  den efterlängtade solen kommit tillbaka och färskpotatisen är klar i jorden Göra en fest denna dag är aldrig fel.


Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör ngt trevligt. På vår nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt ärtsoppa eller dylikt. Men jag rekommenderar något sommaraktigt potatis, sill, jordgubbar med tillbehör.

 


Vett och etikett

Och några moralkakor

När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rött omslagspapper.  När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.


Käre läsare finns det något mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i handen pladdrar med någon annan.  ”Oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu drinken” Sådana gäster skall gå hem.


När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.

En genomtänkt placeringslista är att rekommendera där gästerna till sätt och kynne underhåller och balanserar varandra.


Midsommarafton är inte den dag då man löser problem i familjen eller säger ett sanningens ord till svärmor. Inte heller tittar på eller ned i dekoltaget på grannens fru. Chefen nu skall inte sättas på plats denna dag.


Midsommarafton är inte den dag då snapsen flödar fritt. Man dansar heller inte små grodorna i olämpligt tillstånd.


Denna dag hyllar man solen, potatisguden, midsommarstången och lövad loge. Har du en ladugård på din egendom ordna självklart logdans.

Detta är heller inte en dag då man dansar shake  i folkdräkt. Det ser ut som en hund som går på bakbenen det menade aldrig vår skapare. Det är folkdans, vals, foxtrot, tango och i undantagsfall bugg som är dagens recept.


Klädsel: Folkdräkt om man orkar eller annars snygg sommarkläder men dock inte kortbyxor det är som att spela dragspel för Sten Broman.

 

LUNCHEN MIDSOMMARAFTON

Tid Ca 14.00

Plocka potatis på eget land. Välj ut små potatis till lunchen.

En måltid för 5 – 6 personer.


Recept

Färsk potatis

Purfärsk från eget land. Köpa utländsk eller gammal färskpotatis är en skam!

Dill

Ngt salt

Smör

God ost gärna Västerbottensost.


Till detta dricker vi Ramlösa eller en mycket torr pilsner

Efter måltiden får var och en 6 cl, snaps av valfri sort. Gärna  Skåne, Linje Akvavit eller Fritiof Nilsson Beska droppar. Serveras i väl isade glas. Snaps är bra för matsmältningen.


Gör så här

Koka potatisen salta så du känner sältan smakfullt i munnen. Ca 5 min före potatisen är klar lägg i en eller två knippor dill. Låt det därefter sjuda till potatisen är klar.


På tallriken lägger du ut en rejäl klick fint smör gärna en smörros några skivor god ost. Runt tallriken lägger du potatis i en ring. Över tallriken som en diameter lägger du en färsk dillkvist.


Anrättningen ätes med vördnad och till potatisgudens ära. Det är när du tar den första tuggan av detta som du inleder sommaren. Dricka snaps till detta är helgerån. Det skall vara Ramlösa eller möjligtvis en torr pilsner!!

Att ät midsommarlunchen med sill och tillbehör är att häda potatisguden han blir vred resten av kvällen.

 

MIDDAGEN PÅ MIDSOMMARAFTON

Ca kl 18.00, fram till denna tidpunkt avlöper lekar runt midsommarstången…


Recept

1 gryta med färsk potatis

1 kg matjésill

Av godaste slag kolla med fiskhandlaren, inte på burk utan av det slag med stor matjesillkaraktär.

¾ l Sillspad

20 hårdkokta ägg

½ liter gräslök

½ kg smör

1 dl socker

1 l vatten

Citron från färsk citron


Gör så här

Entrédrink En sval sommardrink efter eget omdöme! Dock inte på starsprit!.

Koka upp en halv liter vatten och en deciliter socker. Låt lagen sjuda något. Smält ett halvt kilo smör av hög kvalité i en gryta vid sidan om. Koka upp sillagen i en tredj stor gryta 3 liters. Låt sedan den sjuda på svag värme.


Blanda sillag och smör. Låt detta gifta sig samman. Sätt därefter till sockerlagen matskedsvis tills du känner smöret, sillspadet och sockerlagen fått den goda smaken det har gift sig med varandra. Späd med vatten om så behövs. Det gör inget om det har lite mycket saltkaraktär


Koka äggen i förväg. Låt dem bli ordentligt hårdkokta. Hacka dem därefter fint i små vackra fyrkanter. Rör ner äggen i lagen. Låt det hela stå på mycket svag värme. Ca 10 min före tillsätter du gräslöken. Ställ ned värmen till noll och låt stanningen dra sig


Duka vackert med potatis, Sofiero Öl och snaps i vackert isade glas. Bröd ost och en god grönsakssallad som du tillreder efter eget behag. 1 tunn citronskiva.


Om du vill göra salladen extra god så låt grönsakerna dra sig i en italiensk salladsdressing. Använd den du blandar själv från påse. Vara noga med blandningen. Låt den stå i kylskåpet från morgonen till kvällen då blir den himmelsk


Skär sillen i vackra bitar ca 1,5 – 2 cm bredd. Lägg upp sillen på gästens  tallrik. Lägg upp potatisen vackert på respektive tallrik. Sedan får var och en ta för sig av sillstanningen som du gjort. Den användes som sås.


Till detta dricker man torr pilsner och snaps vid lämpliga tillfällen.

Linje Akvavit, Skåne, Pors mfl sorter rekommenderas.


Efterrätt


Recept

2 - 3  liter Jordgubbar

37 cl Sött vin Château du Levant 

37 cl Tokaji aszú


Gör så här

Dela jordbugbbarna vacker. Ställ dem med basen neråt skär dem i fyra klyftor.


Lägg jordgubbarna i två stora skålar Slå Levant i den ena och Tokaji i den andra låt det hela dra sig ett dygn i kylskåpet.


Jordgubbar på Levant har Sauturen vinets söta karaktär medan Tokaji har ngt kärvarae karaktär.


Anättningen är helt enkelt gudomlig


Not

Château du Levant 2004 

Så värst mycket bättre är det svårt att tänka sig att en sauternes under hundralappen (på halvflaska) kan vara. Trots sin ungdom har den redan utvecklad ...



AVEC

Till avec rekommenderas kaffekask classic. Det innebör att du brygger starkt kaffe. Fyller kaffekoppen till tre fjärdedelar och sötar kaffet med socker eller saketter. Sedan häller du Renat Brännvin över en kaffesked som vilar på kaffets yta. Häll på ca 4 cl. Kaffet och spriten skall skikta sig.


Du dricker det den klassiska vägen kaffet sjunker ner under tungan och spriten lägger sig på tungan. Till detta röker man smala cigariller. Midsommaraftons nirvana.


Den moderna variabeln av kaffekask Hot Shot kan slänga sig i väggen.



TIDIG FRUKOST

Ca 03.00


Alla midsommarfester brukar pågå till långt in på morgonen. Tidig frukost är ju inte att rekommendera men har man koll på läget gör den.


Recept

Ägg

Bacon

Stekt färsk potatis

Prinskorv

Konjaksflamberade köttbullar i grädde

Grädde

Lite dill

Lök röd och gul


Gör så här

Stek två ägg per person med sunny side up. Var noga vid stekningen av äggen de skall vara som ordet säger sammanhållna och "sunni side"

Stek färsk potatis

Stekta lökringar av gul och röd lök. Var noggrann med stekningen av löken så smaken finns kvar och den vackra formen. Medelstark värme.

Krydda efter behag. Men gammalt recept gäller, peppar, salt och något socker.


Obs Ketchupförbud och förbud mot HP-sås. Färsk potatis skrumpnar och blir ledsen av dessa kryddor.


Servering

Lägg upp äggen, bacon, potatis och lökringar på uppläggningsfat.

Var och en tar för sig efter behag.


Till anrättningen serveras Öl och Beska Droppar.


NOT

Ingen skall ens överväga att ta i en bilratt efter en kväll som denna. Alla bör rekommenderas avstå bilköring det närmaste dygnet


Smaklig spis och trevlig midsommar


 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards