Alla inlägg den 5 juni 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 5 juni 2009 12:12

 Ett välskött svenskt jordbruk är en fröjd för ögat




DEN GODA JORDENS POLITIK

 

Ingress

De goda delarna i EU:s jordbrukspolitik  hotas av klåfingriga och okunniga politiker som varken kan jordbrukspolitik eller ser till matens bästa. Jag skulle vilja införa är ett småbrukarstöd dit huvuddelen av landsbygdstödet kanaliseras. Högt och rejält upp till låt oss säga 10 ha. Om småbruken blir fler är bara bra. Det är där som ekologisk- GMO-fritt och nära produktion skall bedrivas. Till och med ett stöd till små gårdsbutiker.  Detta skriver Lars-Håkan Halldin i Brännelund som aspirerar på att bli seniorriksdagsman ©

– -----------------------------------------------------------


Det påstås att Ronald Reagan en gång i sin kvällsbön till vår herre frågade när upphör EU:s jordbrukspolitik. Vår herre svarade Ronald för en gångs skull och sa med mäktig stämma: Ronald den kommer finnas kvar din tid ut men också min tid ut. Det säger en del om vad Marit Paulsen med flera populistiska debattörer gett sig i slag med att avskaffa,


Låt mig slå fast att jordbrukspolitiken, kol och stål samt Strasbourg hörnstenar i Romfördraget dem rubbar man inte då faller EU. Moderna fördrag som Lissabon med flera är mer krusningar på ytan. Men grunden som EU står på vill inte stiftarna rasera.

                

Jordbrukspolitiken kom till i en tid då Europa behövde mat och böndernas skulle stimuleras att producera mat till det svältande Europa. Gränsskydden upprättades inte för att stänga ute produktion utan för att stänga inne produktion. Stimulanserna var till för att konsumenterna skulle få billig mat.


Den som läser Romfördraget och dess bilagor, jag erkänner dötrist läsning men någon gång skall man ju gjort det, finner att stiftarna var i synnerhet mycket nöjda med att det rådde frihandel på mat inom hela den dåvarande unionen. Över 100 miljoner människor kunde fritt handla mat utan restriktioner och korruption. Det största frihandelsområdet jämte USA. Matpriserna jämnades ut och sjönk som en sten.


Det som sedan hänt är ju att nu handlar 500 miljoner människor mat med frihandel. Bönderna inom regionen producerar med frihandel som riktmärke. Detta får inte glömmas.


Vidare måste sanningen redovisas att spannmål, (ris) och griskött är frihandelsvaror över hela världen. Priset på dessa varor sätts inte i EU utan till större delar av CBOT Chicagobörsen. Den matkris som rådde för några år sedan och som skylldes på att man konverterade spannmål och majs till etanol är helt felaktigt slutsats. Det handlade om att spannmålsproduktionen kom i balans vilket innebär att det fria priset sätter nivån för produktionen.


Den dåliga tajmingen i detta sammanhang var att riset gick samma väg mot produktionsbalans. Resultatet blev ju mycket glädjande nu kunde fattiga bönder i Afrika odla vete och ris med lönsamhet. Kom ihåg att en afrikansk bonde kanske har en årsinkomst på tusen dollar nu med de fria priserna på vete fick han en årslön på tiotusen dollar. Jag lovar han grät inte.

 

Men politikerna i Europa grät och var ledsna. Man tillgrep samma gamla koncept att med politiska medel stänga inne produktion i Europa  överskott uppstod. Denna metod kopierades i Argentina och Ryssland med flera länder. Upploppen berodde i de flesta fall på exportförbud än svält. Resultatet blev att svält uppstod när bönderna inte fick det världsmarknaden betalde då levererade man inte.


Parallellt med krisen förändrades stödet till ko-produktion kvoterna i stort blev värdelösa och kontantstöd till mjölkproduktionen inrättades. När denna process pågick förändrades världsmarknaden till det sämre och världsmarknadspriset på torrmjölk föll. Resultatet lät inte vänta på sig produktionen sjönk eller hamnade i intervensionslager.


Jordbruksstödet har gjorts produktionsneutralt ett s.k gårdsstöd på mellan 1500 – 2000 kr per att ha som trappas ned varje år och som inom en tioårsperiod har avskaffats genom nedtrappning. Nedtrappningen flyttas över på ett landsbygdstöd vilket alla svenska politiker svurit trohet.


Jag frågar mig vad är det i den orättvisa jordbrukspolitiken som egentligen skall avskaffas. Interventionsbestämmelserna som inte används. Spannmålen faller inte till 85 ör kilot vilket är den ca nivå då gränsskydd mm inträder.


Skulle vara intressant se om Marit Paulsen vågar sig på vinstödet, stödet till olivlundar mm central stöd i Sydeuropa. Självklart inte utan lismande ger hon väl mer stöd till s.k fattiga regioner.


Käre läsare den viktigaste frågan på landsbygden är  all åkermark i produktion.

Den bästa landsbygdsutvecklingen är bättre arrondering. Lägg samman åkrar till större fält. Kör bort stenmurar och annat skräp gör vägbeläggning av dem.


Jag skulle vilja införa är ett småbrukarstöd dit huvuddelen av landsbygdstödet kanaliseras. Högt och rejält upp till låt oss säga 10 ha. Om småbruken blir fler är bara bra. Det är där som ekologisk- GMO-fritt och nära produktion skall bedrivas. Till och med ett stöd till små gårdsbutiker. !



Den gode Centerpartisten i Brännelund.


Lars Håkan Halldin

Maktentillfolket.bloggagratis.se



 

 



 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards