Alla inlägg under juni 2011
Ur min politiska dagbok
Kl 13.00 den 2 juni 2011
GREKLAND DRIVER SOM EN HERRELÖS SKUTA MOT BANKRUTT.
Ja du det skulle man tänkt på när man satte igång processen med valutaunionen. Jag tror det inte är ens möjligt ha samma valuta i flera stater. Blåögdhet har väglett detta. EU:s utvidgningsprocess har gått alldeles för fort man har tagit in rishögar som inte är mogna att vara med i en ekonomisk union.
Dessutom har EU klampat iväg och blivit en halvstatlig organisation.
Tiotusenkronorsfrågan är vad händer Du kan själv räkna ut att sälja statlig egendom för 50 miljarder euro löser inga problem. Man har gjort kardinalmisstaget att dragit åt svångremmen för hårt nu minskar statens intäkter och förutsättningarna att betala lånen minskar.
Problemet är så allvarligt så stryker du bort posten räntor och amorteringar i Greklands statsbudget så räcker inte pengarna ändock. BNP faller och arbetslösheten galopperar. Alla vet att lösningen är återinför Drachmern devalvera kraftfullt kanske 30 % gör importen därmed trettio procent dyrare. Du kan jämföra med svensk Grisnäring Greklands problem är exakt detsamma.
Skriv av i varje fall halva statsskulden vilket inställda betalaningar innebär både med Drachmern och Euron som valuta. Om du tittar på Greklands ekonomi så är det den svarta sektorn som är frisk den del som dåd och då inlevererar skatt. Det är med den friska delen i ekonomin man måste bygga nytt. Se till att de svarta pengarna betalar skatt det låter sig inte göras över en natt.
Hur man vrider och vänder på problemet de som lånat ut pengar till Grekland genom köpa deras statsobligationer sitter med svarte Petter. Hur Europa skall lösa detta begriper jag inte frankrikes president omväljs inte, Merkel sjunger på sista versen, ECB chefen skall pensioneras IMF har ingen verkställande ledning och i EU kommer man inte överens.
Betänk att om grekiska obligationer skrivs ned 50% måste de banker som äger dem ta upp nedskrivningen som en utgift på resultaträkningen därmed är kapitaltäckningen utraderad. ECB och IMF som sitter på de riktigt stora posterna måste göra likaledes plus att träder Grekland ut ur Eurosamarbetet måste man ta upp mellanskillnaden mellan Drachmern och Euron alltså grekisk devalvering som en utgift i ECB vilket gör att i varje fall ECB kommer kräva fantasibelopp i kapitaltillskott annars går ju ECB i putten den också och då konkursar hela valutaunionen.
Jag tror att man gör det dummaste av allt man ger Grekland nya lån som de inte kan betala. de får låna till räntor och amorteringar sedan hoppas man på Gud fader...Detta är ett mått på den avsaknad av intelligens som finns i det Europeiska valutasamarbetet.
Grekland har ytterligare ett problem det är publikt att något måste göras varför kapitalflykten från Grekland till säkra placeringar är påtaglig och förödande. Nya lån täcker inte upp ens de summor som strömmar ur landet.
Vad händer i Sverige om det går snett i Europa så blir kanske 100-tusen till arbetslösa??? Men i skräckscenariot ytterligare 200 – 300-tusen arbetslösa.
Ur min politiska dagbok
Kl 13.00 den 1 juni 2011
Tänk om Kungen är oskyldig.
Tänk om Kungen är oskyldig. Tänk om Kungahuset prövar beskyllningarna i Domstol. Befinnes oskyldiga.
Ur min politiska dagbok
Kl 12.15 den 1 juni 2011
Låt barnen komma till mig
Jag vill som politiker skriva in i skolförordningen det är tillåtet med skolavslutning i kyrkan sjung av hjärtats lust våra sommarpsalmer och framförallt sjung Du Gamla Du Fria.
Låt prästen välsigna barnen och ”skolinspektionen” för skolinspektionen gör det inte!!!
NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI ANNO 2011
Nationaldagen är en kommersiell dag då man vill lura oss att handla en massa onödigt med förevändning det är vår nationaldag. Att göra en fest är aldrig fel.
Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör ngt trevligt. På vår nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt ärtsoppa eller dylikt. Men jag rekommenderar något sommaraktigt hummer och entrcoté.
Vett och etikett
När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.
Käre läsare finns det mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen ”oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu fördrinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.
Skulle man vid återlämnadet förväxla mobiltelefoner kan det utlösa förvirring munterhet och en viss rodnad. Slutsats ha inte med mobiltelefon på fest.
Middag – Nationaldagen den 6 juni 2011
MATSEDEL
Drink
Sval Kir med is ev jordgubbe
Förrätt
Hummer Thermidor
Varmrätt
Entrecote med potatisgratäng
Efterrätt
Glass natureller
Avec
Kaffe konjack och eftertanke
Drycker,
Kir, Vitt vin en god Charoney eller vitt vin från Alsac,Ramlösa, Cognac, Caselioro Diablo Carmenmert. ev snaps Herrgårdsbrännvin.
HUMMER & ENTRECOTE
Några goda humrar gärna svensk om du har råd men dem. Djupfryst Canadensisk går lika bra. Det är bara det att västkustfiskarna blir på krigsstigen Förlåt mig alla väskustfiskare.
Entrecote skall vara svensk så det så
En måltid för 5 – 6 personer.
Recept
Drink
En god Kir med is
Förrätt
3 st. humrar
½ l vitt vin till lag
1 st. charlottenlök
½ l vatten
2 – 3 st. tärningar av fiskbuljong
Salt o peppar
Lagerblad
1 vit lök klyfta
1 burk ishavsrom, (köp den på Lidls de har den bästa)
2,5 dl Vispgrädde
1 msk citron från färsk citron
Varmrätt
1.5 kilo entreecoté
2 - 3 msk Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)
5 – 6 Vitlöksklyftor
3 msk socker
3 dl rödvin
2 st. tärningar av mörk oxbuljong
1 -2 st. lagerblad
1 charlottenlök
Potatis gratäng
10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak
Strimla potatisen
Blanda i
2 st. Gula lökar
1 st. Rödlök
Salt och peppar efter smak
¾ l grädde
7 – 8 skivor ost
Efterrätt
Vaniljglass naturell
Svart kaffe
Cognac
Smala cigariller
Gör så här
Ja det är lite plock med detta men det brukar bli rätt lyckat
Köp hem entrecoten 4 dagar före måltiden. Preparera köttet med 4 – 5 vitlöksklyftor. Stick hål i köttet och för in klyftorna där. Lägg köttet tre till fyra dagar i rödvins marinad med en upplöst mörk oxtärning ngn msk tomatpuré. Lägg köttet och lagen i en plastpåse. Du suger ur luften ur påsen och försluter den väl. Låt köttet i lagen ligga i kylskåpet.
Ta ut entrecoten och stek den kort i en stekpanna så köttporerna sluter sig och du får en vackert ljusbrun färg. Ställ in den i ugnen och låt den stå på ca 130 grader. När köttet är klart visar köttermometern på ca 70 grader.
Tiden i ugnen för en god hel entrecote är ca 6 timmar.
Beräkna en halv hummer per person. Tina humrarna och skölj dem noga. Blanda lag på vitt vin, vermouth och fiskbuljong som du skall sjuda humrarna i. Sjud dem i lagen högst 5 -7 minuter. Sedan så tar du ut hummerköttet ur svans och klor. Detta är lite joxigt.
Koka in lagen med grädde, smör och red med maizenamjöl får du den rätt krämig blanda ned hummerköttet lägg tillbaka stuvningen i de halva humrarna och strö på riven ost och gratinera i jättevarm ugn 225 grader i ca 5 min.
I resterande lag rör du ner nystekta trattkantareller och serverar till dem som önskar ytterligare stuvning till sin hummer. Himmelskt gott.
Till hummern dricker man med fördel sval Chardonnay.
Som entrédrinken dricker vi Kir. Kyl den väl servera svalt den är god och passar alla. Tillhummern dricker man med fördel Chardonnay. (Drick inte champagne den är dyr, sur, ger huvudvärk, halsbränna, kittlar i näsan och förstör hummersmaken då alla är impade av champagnen.)
Potatisgratängen blanda ingredienserna häll på grädde salta peppra. Låt den vara ungnen 1,5 timma 175 grader. Lägg över ostskivorna när den är klar. Gratinera KORT. Ta ut gratängen låt den dra sig i 20 minuter servera tillsammans med entrecoten
Entrecoten skär du i skivor beräkna en till två skivor per person.
Som efterätt servera bara vaniljglass naturell
Final
Brygg svart kaffe i små koppar. Konjak som var och en värmer försiktigt över ett värmeljus. De som röker får en smal väldoftande cigarill. Njut av sommarkvällen. Avnjutes med fördel på sommarvarandan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
30 |
||||||
|