Direktlänk till inlägg 1 juni 2011

MIDDAG NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI ANNO 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 1 juni 2011 10:20

MIDDAG NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI ANNO 2011

 

NATIONALDAGEN DEN 6 JUNI ANNO 2011

Nationaldagen är en kommersiell dag då man vill lura oss att handla en massa onödigt med förevändning det är vår nationaldag. Att göra en fest är aldrig fel.

Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör ngt trevligt. På vår nationaldag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt ärtsoppa eller dylikt. Men jag rekommenderar något sommaraktigt hummer och entrcoté.


Vett och etikett

När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn.


Käre läsare finns det mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra  handen ”oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu fördrinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.

Skulle man vid återlämnadet förväxla mobiltelefoner kan det utlösa förvirring munterhet och en viss rodnad. Slutsats ha inte med mobiltelefon på fest.


Middag – Nationaldagen den 6 juni 2011

 

MATSEDEL

Drink

Sval Kir med is ev jordgubbe

Förrätt

Hummer Thermidor

Varmrätt

Entrecote med potatisgratäng

Efterrätt

Glass natureller

Avec

Kaffe konjack och eftertanke

Drycker,

Kir, Vitt vin en god Charoney eller vitt vin från Alsac,Ramlösa,  Cognac, Caselioro Diablo Carmenmert. ev snaps Herrgårdsbrännvin. 

 

 

 


HUMMER & ENTRECOTE

Några goda humrar gärna svensk om du har råd men dem. Djupfryst Canadensisk går lika bra. Det är bara det att västkustfiskarna blir på krigsstigen Förlåt mig alla väskustfiskare.

Entrecote skall vara svensk så det så

En måltid för 5 – 6 personer.


Recept

Drink

En god Kir med is 

Förrätt

3 st. humrar

½ l vitt vin till lag

1 st. charlottenlök

½ l vatten

2 – 3 st. tärningar av fiskbuljong

Salt o peppar

Lagerblad

1 vit lök klyfta

1 burk ishavsrom, (köp den på Lidls de har den bästa)

2,5 dl Vispgrädde

1 msk citron från färsk citron

 

Varmrätt

1.5 kilo entreecoté

2 - 3 msk Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

5 – 6 Vitlöksklyftor

3 msk socker

3 dl rödvin

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

1 -2 st. lagerblad

1 charlottenlök


Potatis gratäng

10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak

Strimla potatisen

Blanda i

2 st. Gula lökar

1 st. Rödlök

Salt och peppar efter smak

¾ l grädde

7 – 8 skivor ost


Efterrätt

Vaniljglass naturell

Svart kaffe

Cognac

Smala cigariller

 

 Gör så här

Ja det är lite plock med detta men det brukar bli rätt lyckat

Köp hem entrecoten 4 dagar före måltiden. Preparera köttet med 4 – 5 vitlöksklyftor. Stick hål i köttet och för in klyftorna där. Lägg köttet tre till fyra dagar i rödvins marinad med en upplöst mörk oxtärning ngn msk tomatpuré. Lägg köttet och lagen i en plastpåse. Du suger ur luften ur påsen och försluter den väl. Låt köttet i lagen ligga i kylskåpet.


Ta ut entrecoten och stek den kort i en stekpanna så köttporerna sluter sig och du får en vackert ljusbrun färg. Ställ in den i ugnen och låt den stå på ca 130 grader. När köttet är klart visar köttermometern på ca 70 grader.

Tiden i ugnen för en god hel entrecote är ca 6 timmar.

Beräkna en halv hummer per person. Tina humrarna och skölj dem noga. Blanda lag på vitt vin, vermouth och fiskbuljong som du skall sjuda humrarna i. Sjud dem i lagen högst 5 -7  minuter. Sedan så tar du ut hummerköttet ur svans och klor. Detta är lite joxigt.

Koka in lagen med grädde, smör och red med maizenamjöl får du den rätt krämig blanda ned hummerköttet lägg tillbaka stuvningen i de halva humrarna och strö på riven ost och gratinera i jättevarm ugn 225 grader i ca 5 min.

I resterande lag rör du ner nystekta trattkantareller och serverar till dem som önskar ytterligare stuvning till sin hummer. Himmelskt gott.


Till hummern dricker man med fördel sval Chardonnay.


Som entrédrinken dricker vi Kir. Kyl den väl servera svalt den är god och passar alla. Tillhummern dricker man med fördel Chardonnay. (Drick inte champagne den är dyr, sur, ger huvudvärk, halsbränna, kittlar i näsan och förstör hummersmaken då alla är impade av champagnen.)


Potatisgratängen blanda ingredienserna häll på grädde salta peppra. Låt den vara ungnen 1,5 timma 175 grader. Lägg över ostskivorna när den är klar. Gratinera KORT. Ta ut gratängen låt den dra sig i 20 minuter servera tillsammans med entrecoten


Entrecoten skär du i skivor beräkna en till två skivor per person.

Som efterätt servera bara vaniljglass naturell


Final

Brygg svart kaffe i små koppar. Konjak som var och en värmer försiktigt över ett värmeljus. De som röker får en smal väldoftande cigarill. Njut av sommarkvällen. Avnjutes med fördel på sommarvarandan.


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards