Alla inlägg den 21 april 2010

Av Lars-Håkan Halldin - 21 april 2010 12:19

HUR KORKAD FÅR MAN BLI

Jag kan konstatera att nu är lantbrukets fiender på march igen denna gång med köttskatt. Frågar du vederbörande om importerat kött skall beläggas med köttskatt. Nej det vill de inte dessutom får man inte göra det. Det skulle anses som ett handelshiner inom EU. Följden av en köttskatt den drabbar bra svensk produktion och vi svenskar köper allt mindre svenskt kött.


Är det inte det bättre de skriver vi vill ha billigt kött från plågade djur som är uppfödda utomlands. Jordbruk är en överflödig näring.


Det är så dessa tokar ser på den näring som tar hand om städernas Fossilgas som CO2 och omvandlar den till mat, energi och skogsprodukter. Men det krävs väl att ma är tek dr för att komma upp till de dumhetsnivåer som redovisa i artiklen nedan.


Ät svensk mat skapa lika konkurrens med utlandet.


Höj utbildningskraven för examina på våra högskolor.


Lars-Håkan



Onsdag 21 april 2010

Skatt på kött och mjölk ger mindre utsläpp

Det blir sju procent mindre växthusgasutsläpp från Europas jordbruk om man lägger en klimatskatt på kött och mjölk. Det menar tre forskare från Chalmers.


Beskattning på kött ger mindre utsläpp menar forskarna.

Används dessutom frigjord mark för att odla bioenergi, kan utsläppsminskningen bli sju gånger större.
I en artikel som kommer att publiceras i vetenskapliga tidskriften Climatic Change visar forskarna Stefan Wirsenius, Fredrik Hedenus och Kristina Mohlin sina resultat.

Enligt forskarna har minskad köttkonsumtion två effekter. En i form av mindre utsläpp av metan och lustgas och en genom att mark som frigörs kan användas som bioenergiodling.


De menar att det är det svårt att beskatta utsläpp från mat och att ändrade matvanor ger större effekt. Genom att byta ut nötkött med kyckling eller nötkött mot bönor minskar utsläppen.
- I normalfallet skulle en skatt på matproduktionens utsläpp vara det bästa. Men eftersom det är nästintill praktiskt omöjligt, och effekterna av att byta bort kött och mjölk är så stora, visar vi att det kan vara väl så effektivt att lägga skatten direkt på köttet, säger Stefan Wirsenius, forskare vid institutionen för energi och miljö vid Chalmers i ett pressmeddelande.


Förslagsvis ska nötköttet som har högst utsläpp beskattas högre, följt av kyckling och svin. Enligt forskarna ska en skatt som motsvarar 60 öre/kg CO2 minska biffkonsumtionen med 14 procent.
- Det handlar inte om att tvinga människor att bli vegetarianer utan bara att styra mot en lite klimatsmartare diet, säger Stefan Wirsenius.


ATL.nu
info.atl@lrfmedia.lrf.se

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards