Direktlänk till inlägg 14 december 2010

Sjukförsäkringssystemet kräver offer

Av Lars-Håkan Halldin - 14 december 2010 13:01


Sjukförsäkringssystemet kräver offer


Tretton av länets riksdagsmän var inbjudna till träffen, endast en, Helene Pettersson, socialdemokratisk riksdagsman från Stockaryd infann sig.

Bakgrunden till träffen var ett par artiklar i media där man tagit upp Jan Gustafssons situation, där man skildrat hur han liksom många andra svårt sjuka fallit offer för det nuvarande sjukförsäkringssystemet.

Enligt vad såväl Lars-Håkan Halldin som Helen Pettersson ansåg finns ett inbyggt systemfel i den nuvarande socialförsäkringen, där svårt sjuka personer utförsäkras och hamnar utanför i sjukförsäkringssystemet.

Orsaken till att man har hamnat i den situation man har gjort vad gäller socialförsäkringssystemet är att man inte gjorde någon konsekvensanalys innan man sjösatte sjukförsäkringssystemet, menade de.

Något måste göras, slog Helen Petersson fast. Under januari 2010 hade den rödgröna vänsteralliansen varit överens om att man måste få bort den nuvarande ”stupstocken”, som är förödande för svårt sjuka människor.

”Man måste få till ett sjukförsäkringssystem som håller hela vägen och där måste samtliga riksdagspartier dra åt samma håll”, menade hon.

Sjukskrivningarna, som minskade under en tid sedan allianspartiernas tog regeringsmakten, har nu åter öka i nästan samtliga län i Sverige. Uppsala ligger högst med 16,9 procent, tätt följt av Jämtland med 13,7 och Västra Götaland med 13,6.

För Smålands del ståtar Kronobergs län med 10,7 procent, Kalmar län med 9,3 medan Jönköpings län än så länge klarar sig med 2,1 procents ökning.

Statistiken, som tagits fram av Bertil Thorslund på försäkringskassan, avser mätningar utifrån sjukfall med kortare tid än två år under perioden juli – oktober i år, jämfört med motsvarande period förra året.

Utslaget på samtliga län har det skett en 7,3 procentig ökning av sjukskrivningarna inom denna kategori.

Enligt försäkringskassans förklaringsmodell handlar detta om att många som utförsäkrats nu har måst återvända för ytterligare en sjukskrivningsperiod.

Prognosen, då regeringen 2008 satte maxtaket 2,5 år för sjukskrivning och gav direktiv ut till försäkringskassan om vilka personer som skulle omfattas av sjukförsäkring, var att cirka 38 procent av de då utförsäkrade skulle kunna komma att återvända för en ny sjukskrivning.

De 2,5 åren är nu på väg att rinna ut för många och redan har 45 procent av de utförsäkrade återvänt för en ny sjukskrivningsperiod.

Frågan som regeringen har ställt sig är, finns det människor som är för sjuka för att kunna göra meningsfulla insatser under den arbetslivsintroduktion som de hänvisas till hos arbetsförmedlingen? Finns det i dag människor som bara snurrar runt i systemet?

Regeringen har talat om att alltför sjuka personer måste få ha kvar sin sjukersättning, men har ännu inte gett några nya konkreta direktiv om vilka parametrar som i så fall ska gälla.

Försäkringskassan och dess tjänstemän har därför att fram till dess nya regeringsdirektiv ges att fortsätta förhålla till sjuka och nu utförsäkrade personer på samma sätt som vid regeringsbeslutet 2008.

I nuläget innebär det att en del allt för sjuka personer hamnar utanför i sjukförsäkringssystemet.

Efter att ha blivit utförsäkrade erbjuds de tre månaders arbetslivsintroduktion via arbetsförmedlingen, med A-kassa, om personen är berättigad till detta, som ekonomisk garant.

I annat fall blir det kommunerna som får ta över det ekonomiska ansvaret för de tre månader som personerna står utanför sjukförsäkringssystemet, via försörjningsstöd.

Ulf Kristensson, ny socialförsäkringsminister, medger att människor med det nuvarande sjukförsäkringssystemet kan hamna mellan stolarna, eller utförsäkras gång på gång, vilket han inte anser är bra.

Människor som hamnar mellan stolarna är till exempel människor som inte är permanent oförmögna att arbeta och därför inte bör ha förtidspension, men ändå är för dåliga för att komma ifråga för insatser från Arbetsförmedlingen.

Ett sådant exempel är Jan Gustafsson, 43 år, från Sävsjö. Han har varit sjukskriven sedan 2007 och riskerar i mars 2011 att utförsäkras från sjukförsäkringssystemet då hans sjukskrivningsperiod har nått maxtaket.

Jan Gustafsson har i botten en svårartad diabetes, vilket lett till att han i dag är rullstolsburen. Han behöver genomgå dialys fyra dagar i veckan i väntan på en ny njure, därutöver har han endast ledsyn, efter upprepade blödningar i ögonen.

Med socialminister Ulf Kristenssons mått mätt är Jan Gustafsson en sådan person som faller mellan stolarna.

Han anses vara för sjuk för att genomgå en arbetslivsintroduktion, då han i nuläget inte kan komma i fråga för arbete.

Han anses inte vara tillräckligt sjuk för sjukpension, förutsatt att han blir så bra, genom en njurtransplantation, att han kan ställas till arbetsmarknadens förfogande. 

Jan Gustafsson är en av många nu svårt sjuka personer i Sverige som med det nuvarande sjukförsäkringssystemet inte platsar varken i sjukförsäkringssystemet eller hos Arbetsförmedlingen.

I en förlängning kan hela det ekonomiska ansvaret komma att läggas över på kommunen om inget annat ekonomiskt system tar på sig ansvaret.

Då det gäller Jan Gustafsson, liksom för andra dialyspatienter, inom Jönköpings läns  landsting har dess politiker lagt ytterligare sten på bördan: man tar ut ersättning för den mat som dialyspatienterna får i samband med dialystillfällena. Den förhöjda kostnaden ryms inte inom högkostnadsskyddets ram!

Det här är ett förhållande som Helen Petersson inte kände till. Hon tar nu upp frågan i sin riksdagsgrupp.

Lars-Håkan Halldin hävdar att sjukförsäkringssystemet har spårat ur, då svårt sjuka människor utförsäkras och att förtidspensioneringarna går allt längre ner i åldrarna.

Det talas om att få ut människor i arbete, men vilka arbetsgivare anställer så sjuka människor som det här handlar om?

Det finns arbetsgivare, menade han, som satt i system att anställa sjuka personer som är satta i arbetsmarknadsåtgärder via arbetsförmedlingen för att ingå i den ordinarie produktionen. När en sådan period är slut, tar man in en ny arbetslös.

Om regeringen inte snart gör något åt systemet står Sverige inför en period av massarbetslöshet. Han avser att ta upp situationen med sina centerpartistiska riksdagsvänner.

Då det gäller Jan Gustafsson och hans nuvarande situation har ännu det ännu inte getts några konkreta svar från försäkringskassan om vad som kommer att hända honom  i mars 2011 då han blir utförsäkrad.

Han tvingas leva i denna påfrestande ovisshet.


Av: siv.gronwald@hoglandsnytt.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards