Direktlänk till inlägg 15 februari 2009

TERIYAKIKYCKLING PÅ MITT VIS

Av Lars-Håkan Halldin - 15 februari 2009 12:06

Het kyckling värmer i vintern.



TERIYAKIKYCKLING PÅ MITT VIS

From Oak Lake County



Vi Smålänningar är ju Sveriges Japaner flitiga sparsamma och rättvisa. Nydanare på alla områden det är vi som bygger framtiden ur det karga men vackra landskapet.


Vi har satt salt Sill, Isterband, Köttbullar, Kräftor, Lax och Krösamos mm på den kulinariska agendan. Hela världen äter isterband, krösamos och köttbullar. Vi tackar världsmedborgaren och Smålänningen Ingvar Kamprad för detta.


Nu tänker jag skriva om Teriyakikyckling på mitt vis. Säkert något inte alla kockar gillar men jag gillar den anrättningen det räcker. Dessutom är kyckling billigt 25 kr kilot på Lidl.


VEM BJUDER MAN TILLKYCKLINGMIDDAG

Ja det borde ju vara den ypperliga måltiden för den som är lagd åt det vegetariska hållet. Kyckling är förädlad spannmål och gräs av rikaste kvalité. Beteendet att föda upp kyckling i stora farmer där djuren far illa skall stävjas. Var därför noga med vilken kyckling du köper.


Middagen har lite av Österlandets mystik över sig

jag tror att en middag av denna typ kräver gäster som är lite nyfikna på tillvaron i stort som tar det främmande köket som en utveckling av det egna jaget.


Placeringslista är alltid bra.


Dukning skall vara på Österländskt vis stramt men gästfritt inget bjäfs utan en trevlig kandelaber till vita dukar och servetter. 


 

KONVERSATIONEN

I och med att maten är okänd för de flesta löser sig samtalet självt. Teriyakikyckling kräver lite rikligt med vin så Ramlösa som bordsvatten är inte helt fel. Ramlösan är de alkoholfria dryckernas kung och drottning gifter sig väl med de flesta förrätter och varmrätter. Alkoholfria viner i all ära men... usch nej. Då dricker man hellre ramlösa rakt igenom.


Men den strama inramningen på Österländskt vis innebär att man har ett värdigt uppförande det är hjärtat hjärna och själen som styr samtalet inte vinet.


Gäster som jag skulle vilja ära som goda Smålänningar

Ingvar Kamprad och Ikea, Caroline Klyft, Kalmar FF, WMS Elit, Hv71, Lotti Knutsson, Wilhelm Moberg och Carl Von Linné



TERIYAKIMIDDAG


ENTREDRINK

Kall Spanskt mousserande vin i vackra glas.


FÖRRÄTT

Mitt förslag är kaviar på ishavsrom och ett gott vitt vin


RECEPT

 6 personer


Gör så här

Köp tre burkar svart ishavsrom. Blanda en äggula med lite olja mixa tills du får majonnäskaraktär. Rör ner rommen i majonnäsen. Salta och peppra tills du får en angenäm smak. Låt anrättningen stå över natten.



VARMRÄTT


RECEPT

6 personer


1,5 kg kyckling av god kvalité.


MARINAD

Tina först kycklingen i kylskåpet. Gnid in den med salt och peppar marinera därefter. Marinera kycklingen i Teriyakisås och rödvin.

2 dl Teri Yakisås

2 dl gott rödvin.

Ngt lite lime

1 – 2 skivor apelsin är inte fel


Blanda marinaden väl! Tag ut påsen med krås och sprätt upp den. Lägg kycklingen tillsamman med kråset och apelsin i en femliters plastpåse häll på marinaden. Sug ut luften i påsen och förslut den väl och låt den ligga i kylskåpet två dygn.


När du sedan tar ut kycklingen från påsen spara marinaden.

Sätt kycklingen i en eldfast form form salta och peppra ngt. och ugnsstek den på ca 85 grader under 6 – 7 timmar. Ös kycklingen med jämna mellanrum.


Marinaden kokar du upp med en till två tärningar av mörk köttbuljong( börja först med en tärning om smaken så kräver ytterligare en var noga med avsmakningen), lagerblad en fint skuren vitlök samt kråset från kycklingen. När såsen är färdigkokt silar du av den.


 Du låter anrättningen sjuda under tre timmar. Fyll på med vatten efterhand som vätska kokar bort. När den är färdigkokt låter du såsen dra sig till en halvtimma innan du är klar med kycklingen. Sjud en halv liter grädde och späd grädden med grundsåsen till den fått angenäm smak. Red såsen lätt på svag värme med majsenamjöl. Homogenisera gärna med en mixer såsen blir så vacker då.


Tranchera kycklingen vackert i Detta moment kräver en del övning men med tålamod går det bra.


Kråset från kycklingen

Ca 5 dl marinad

2 st. tärningar av mörk oxbuljong

2 st. lagerblad

0,5 liter grädde

1 – 2 klyftor fin vitlök

Salt och peppar

1 – 2 msk lättlösligt majsenamjöl.


Rotfruktslåda


1        1  St kolrot

3        3  St stora potatisar

2        2  St Morötter

3        2  St Stora gula lökar

3– 4 tomater

En handfull gröna och svarta oliver


Gör så här

Hacka ned rotfrukter och lök till små bitar. Ugnsbaka med smör och olivolja. Salta och peppra. Låt anrättningen stå i ugnen en timma 200 grader.


Drycker

Till detta dricker vi ett gott rött vin från Australien. Men också en kall öl går fint till detta. Ramlösan har sin givna plats som måltidsdryckens kung och drottning.



 

GRÖNSAKSSALLAD

Gör en sallad på blandande grönsaker.

Salladskål

Tomater

Gurka

Lök

oliver

1 påse fransk dressing uppvispad i olivolja och ngt vatten.

 


EFTERÄTT

Har kvällen avlöpt lyckat kan man anstränga sig lite ytterligare köp en asiatisk glass från Thailand smak av honung och persika. Servera glassen med persikor. Lägg en spegel på tallriken av persikosåsen och lägg upp glass och persikor vackert på spegeln. Kanske en kvist citronmeliss. Till detta dricker vi ett sött vitt vin. Har du råd drick Icevin det är toppen.

 

KAFFE MED AVEC

Ja bara svart kaffe med en god konjak sitter inte fel som avrundning på kvällen. Ha gärna tunna cigariller i beredskap som avnjutes utomhus



Ha en lyckad kväll


Smaklig måltid

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards