Alla inlägg den 27 februari 2009

Av Lars-Håkan Halldin - 27 februari 2009 14:33

Vetlanda Stadshus Babels Torn på Höglandet




MEDELMÅTTORNAS KRIS


Många frågar mig varför allt går snett i Vetlanda stadshus. . Jag vill försvara personal och politiker i stadshuset med att säga de gör så gott de kan men det räcker inte. I ett modernt och komplext samhälle måste man kunna mycket mer.


Nu står inte Vetlanda stadshus ensamt. Finans, fordon och byggindustrin brottas med samma problem. Man räcker inte till. Man kan inte överblicka de processer man hanterar. Fordon och byggindustrin har levt i hägnet av att banken finansierar därmed har produktionen skett med utgångspunkt det finns pengar. In gen har tänkt efter att man måste skapa en finansiellt uthålligare struktur.


Inom offentlig förvaltning är det på det sättet att den personal som verkar har en gammalmodig utbildning som bygger på 70 och 80 talets samhälle. Det samhället finns inte nu. Nu lever vi tredje årtusendet. En elektronisk genration blir 120 dagar sedan ersätts den med en ny. Det betyder att en stor del av människorna utanför samhällets infrastruktur har kunskaper om det nya samhället som vida överstiger beslutsfattarna. Det är därför det går snett.


Vetlanda kommun lever i den saliga förvissningen att vad kommunen gör är alltid rätt. Den som behagar tillrättavisa kommunen skall med det gammal repressiva samhället hållas i herrans tukt och förmaning. Det går inte längre det nya moderna samhället måste tränga in och genomsyra alla verksamheter.


Ja vad kan man göra åt Vetlanda efter Louiseaffärer, avlyssningskultur och kotteribildning. Det är med Vetlanda som med en gammal Sparbank andan sitter i väggarna.


Det som hände sist är värre än Louise affären. Louise var problemet ett barn lämnades vind för våg därför kommunen organisation inte förmådde fånga upp henne. När socialen misslyckades då misslyckades, polisen och skolan Det är ett organisatoriskt problem som med lite händighet går att rätta till. Skandalen var att ingen ville ta på sig ansvaret för det skedda och redovisa bakomliggande faktorer, vilket visar på att kommunens organisation brister i grunden.


Men avlyssningen av Kommunchefen kan te sig harmlös till och med naiv men den visar på att den offentliga makten är repressiv och farlig. Självklart gjorde man detta för kommunens bästa. Det är det som är problemet. Man ansåg man har rätt att komma åt journalister som citerar, klipper och skriver fel… Men det är totalt oetiskt det fria ordet är skyddat i grundlag. Det är min uppgift när jag blir intervjuad att redogöra för sakläget på ett öppet och fascinerande sätt. Inte dölja eller förtiga. När du intervjuas i TV avslöjar kameran obarmhärtigt om du slirar på sanningen. Samma sak när du intervjuas av en journalist ditt minspel avslöjar dig och därmed är du rökt.


Hur ändrar vi på detta? Det räcker inte med att vara medelmåttig idag måste du vara bäst. Det är där Vetlandas problem finns när managementet är som bäst är det medelmåttigt.


Vore jag i Rolf Adolfsson kläder tog jag min hatt och gick. Aldrig låta mig förnedras av att bli avlyssnad och att min högste chef i förhand eller efterhand gett sitt godkännande. Om Vetlanda har otur får man ytterligare betala skadestånd och avgångsvederlag.


Slutsatsen är förlåt dem ty de veta icke vad de göra!


i Brännelund - Eksjö

 



Lars Håkan Halldin

Maktentillfolket.bloggagratis.se


 

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards