Direktlänk till inlägg 12 februari 2009

CENTERPARTIET EFTER KÄRNKRAFTEN

Av Lars-Håkan Halldin - 12 februari 2009 11:58



SVAR PÅ TAL TILL ARNE GRIP, KISA



EFTER KÄRNKRAFTEN

Centerpartiet rättvisans kamporganisation


”Kärnkraft är ett skit nu har vi baxat den ända hit”, fritt citerat nationalskalden Kjell Olof Feldt.


Äntligen blir svensk politik som förr och Centerpartiet blir ett svenskt normalparti utan låsningar. Vi är många medlemmar som inte känner oss hunsade utan känner oss befriade. Nu äntligen har man lyssnat på oss den tysta majoriteten. Nu kan Centern med utgångspunkt från sina ideologiska rötter bli pådrivare i hela det politiska spektrat. Återta rollen som rättvisepartiet med en ideologiskt baserad syn på rättvisa. Den breda synen rättvisa gäller inte bara ekonomi, det gäller bygder, befolkningsgrupper, etnicitet, miljö och mat.


Kärnkraften har varit en stridsfråga i Svensk politik under trettio år. Frågan har blockerat och omöjliggjort lösningar av långt viktigare frågor enligt mitt förmenade. Hade inte denna fråga funnits hade vi haft stabilare regeringar och kraftfullare lösningar på många frågor.


Nu har den historiska kompromissen kommit vi bygger 10 nya kärnkraftverk och det kanske på sikt behövs fler verk. I hägnet av detta beslut kommer man även satsa på de alternativa energikällorna vilket är mycket bra. Där finns utrymme för forskning och teknikutveckling som kommer att gynna svensk industri.


Resultat av det tagna beslutet är att industrin får klara spelregler för hur energiförsörjningen kommer se ut i framtiden. En rödgrön koalition torde ha små förutsättningar att ändra detta beslut om två år. Då har för mycket vatten runnit under broarna och för många tunga beslut tagits ute i näringslivet. Detta kan man inte sätta käppar i hjulet för.


Beslutet att staten inte skall finansiera kärnkraften är mycket bra och underlättar utbyggnaden. Nu kan man bygga på marknadens villkor. Tron att inte näringslivet har råd kan enklast förklaras med att bygga ett kärnkraftverk kostar inte mer än två årsvinster hos vattenfall.


Staten och rättsväsendet spelar den roll de skall göra nämligen vara tillståndsgivare och övervakare av säkerhet och givna tillstånd. Lika naturligt som att inte finansinspektionen skulle finansiera bankväsendet.


Frågan om kärnkraftens vara eller icke vara kommer leda till konvulsioner inom centern de som tror att centerns ideologiska grundvärderingar är lika med motstånd mot kärnkraft kommer opponera sig. Kärnkraft är inte en ideologisk fråga det är en teknikfråga varken mer eller mindre. Har av grupper getts en mytologisk ställning i politiken


Centerns rötter sträcker sig djupare än så nu kan vi visa på den obrutna ideologiska linjen från Carl Berglund i Gimmene till dagens centerparti.


Valet av ett samhälle med eller utan kärnkraft spelades bort i folkomröstningen på sjuttiotalet. När folkpartiet och socialdemokraterna la till en tredje valsedel avveckla med förnuft. Det var ett medvetet val från deras sida de ville spela bort risken till ett nej och lyckades därmed. Det kanske hade funnits en ickekärnkrafts väg vid ett nej. Men ett samhälle där energikonsumtionen skulle varit hårt reglerad. Det hade gett negativa effekter på hela samhällsapparaten, näringsliv, offentlig sektor trygghetssystem mm. Visst det hade gått att leva med men få hade velat ha detta samhälle.


Nu kan Centern ägna sig åt de stora och långsiktiga rättvisefrågorna inom de mest skilda områden. Luften känns friskare att andas nu kan vi vara ett politiskt parti för den lille medborgaren med små omständigheter. Våra väljare är de med låg inkomst, pensionärer, arbetslösa, sjuka, folket på landsbygden och småföretagare. Det är där vi skall lägga energin inte på att beskriva om bultarna i reaktorerna är rätt åtdragna.


Centerpartisten i Brännelund

 



Lars Håkan Halldin

Maktentillfolket.bloggagratis.se


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards