Direktlänk till inlägg 1 februari 2009

PATRON UR HÅLLER INTE

Av Lars-Håkan Halldin - 1 februari 2009 12:56

 Tolgfors Reinfeldt en säkerhetspolitisk fara för Sverige




PATRON UR HÅLLER INTE


GAZA-kriget lär oss  utan att ta ställning i sakfrågan. Oblans mellan de krigande parterna ger stora egna förluster, plågad civilbefolkning och utslagen infrastruktur. Kom ihåg att Israel inte satte in 15 % av sin kapacitet. Gaza hade varit en grushög. Så farligt är det att ha en illa beväpnad arme och obalans mellan parterna i ett krigsläge. Lär - det är hemskt.

 

Jag har läst ÖB:s propåer om svenskt försvar. Delar hans syn nu är timman inne för att bestämma vart försvaret är på väg. Den beskrivning som ÖB anger är ett för litet för dyrt och ineffektivt försvar. Jämför man med Finland som satsar i stort 10 miljarder mindre får fram bättre material och mer mannar.


Gör en seriös säkerhetspolitisk analys med siktet inställt på 30 år fram tiden och beskriv vår säkerhetspolitik år för år fram dit. Tag fasta på vårt säkerhetspolitiska läge och Östersjöns roll i detta sammanhang.


I en säkerhetspolitisk analys handlar det inte om att vara politisk korrekt. Det innebär inte vi sårar Ryssland som nation eller Putin som person om man diskuterar t.ex från ett läge att Ryssland har återtagit de Baltiska staterna. I ett läge där NATO och USA säger vi har inte ork att köra bort Ryssen, EU kan inte ena sig om varken säkerhetspolitik eller militära insatser.


Gör en analys av de framtida vapensystemen det är i varje fall inte pilbåge vi behöver. Det handlar om flygplan, robotar fordon pansar och mycket annat. JAS var dyrt men är Europeiskt eller amerikanskt system billigare?


Våga belysa och kostnadsberäkna ett medlemskap i NATO. Det blir inte billigare och kraven på en omfattande upprustningen kommer som ett brev på posten. Frågställningen hur trovärdigt är NATO för den Skandinaviska flanken. Är man villig att ta en storkonflikt för att rädda Sverige, Norge och Danmark. Den frågan måste få ett säkerhetspolitiskt svar.


Vart går USA efter ekonomisk kris, truppreduceringar i Irak. Ser vi ett mer isolationistiskt USA som resonerar européerna har aldrig varit sena hugga oss i ryggen nu får de sköta sina egna inre angelägenheter utan oss.


Alla dessa frågeställningar måste på allvar belysas sedan måste försvarspolitikens akuta problem lösas och det handlar om förtroende. När ÖB går till Europa på skall vi tillsätta en ny ÖB och hans skall vara från infanteriet och generalstabsofficer. Sjömän får pyssla med roddbåtar och flygare med väder och vind i varje fall inte en vapenvägrare. Det skall vara en ÖB med en djup insikt om försvaret, säkerhetspolitiken och försvarsstabens råttbomentalitet samt var haren har sin gång i maktens korridorer. En ÖB som kan bygga ett försvar med den finska modellen som förebild.


Värnpliktsfrågan måste diskuteras. Frågan är om inte en värnplikt är att föredraga med produktion av förband i malpåse. De 15 000 soldater som vi kan sätta under beväpning med en yrkesarme räcker ju inte till för att försvara Mälaradeln. De blir kanonmat.


Ledningsfunktionerna måste omorganiseras. Alla med insikt inser att försvarsdepartementet och försvarsstaben är siamesiska tvillingar. Det finns ingen departementsorganisation som står sitt verk så nära som i försvaret. Det är mot den bakgrunden som trovärdighetsfrågorna i politik och organisation måste diskuteras ingående. En ny stark ÖB kräver en ny stark försvarsminister. Tolgfors måste lämna sin post. Det är ohållbart med en gammal vapenvägrare som försvarsminister. Vart än jag talar med gamla officersvänner i London, Bryssel, Tela Viv Paris alla säger de samfällt. En vapenvägrare det ger inte internationell trovärdighet.


Regeringens försvarspolitik måste bli tydlig. Fredrik Reinfeldts försvarspolitik ”Patron” ur saknar all trovärdighet. Det är trots allt Moderaternas paradgren ett starkt försvar. Det måste vara upp till de trogna moderata medlemmarna att göra ett uppror mot ledningen och återföra försvarspolitiken till det den en gång var. Försvarsberedningen behöver också en översyn mer ärrade och målmedvetna samt insatta politiker i säkerhetspolitikens vinklar och vrår.


Centerpartisten i Brännelund

 



Lars Håkan Halldin

Maktentillfolket.bloggagratis.se


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards