Direktlänk till inlägg 28 december 2008

NYÅRSSUPÈ 2008

Av Lars-Håkan Halldin - 28 december 2008 10:32


NYÅRSSUPÈ 2008

Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör ngt trevligt på nyårsafton.. Denna dag borde vi kanske äta något typiskt Svenskt raggmunk eller dylikt. Men vi brukar ju vara lite continentala denna dag. Jag rekommenderar hummer och entrecote. Det ger ett bra avbrott i julmaten och signalerar att vi återgår till mer sunda matvanor.


Vett och etikett

När gästerna kommer har du i förväg preparerat en gammal kakburk med rosa omslagspapper. När du hälsar välkommen får de lägga sin mobiltelefon i burken. Du har i förväg köpt lite sigillack och som du försluter burken med. Låt mor i huset sätta sitt vapen i sigillet fingeravtryck eller skriva sitt namn. Detta är speciellt viktigt denna dag.


Käre läsare finns det mer obildat än när man med entrédrinken i den ena handen och mobilen i den andra handen ”oh du jag är hos Lisa vilken fest vi dricker just nu fördrinken” Sådana gäster skall gå hem. När festen är över bryter du sigillet. Dessutom är just att bryta sigillet en markering nu är festen slut. Ingen skall gå i förtid utan synnerliga skäl.


HUMMER & ENTRECOTE

Några goda humrar gärna svensk om du har råd men dem. Djupfryst Canadensisk går lika bra. Det är bara det att västkustfiskarna blir på krigsstigen Förlåt mig alla väskustfiskare.

Entrecote skall vara svensk så det så

En måltid för 5 – 6 personer.


Recept

Förrätt

3 st. humrar

½ l vitt vin till lag

1 st. charlottenlök

½ l vatten

2 – 3 st. tärningar av fiskbuljong

Salt o peppar

Lagerblad

1 vit lök klyfta

1 burk ishavsrom, (köp den på Lidls de har den bästa)

2,5 dl Vispgrädde

0,5 kg Riven ost

1 msk citron från färsk citron

ca 2 msk Maizenamjöl


Varmrätt

1.5 kilo entrecote

2 - 3 msk Smör (man blir inte tjock av smör utan av för mycket smör)

5 – 6 Vitlöksklyftor

3 msk socker

3 dl rödvin

2 st. tärningar av mörk ox buljong

1 -2 st. lagerblad

1 charlottenlök

Vatten att reglera styrkan i rödvinsåsens smak

2 tomater

1 msk smör


Potatis gratäng

10 medelstora potatisar grynig sort som passar för gratängbak

Strimla potatisen

Blanda i

2 st. Gula lökar

1 st. Rödlök

Salt och peppar efter smak

¾ l grädde

7 – 8 skivor ost


Efterrätt

Vaniljglass naturell

Svart kaffe

Smala cigariller


Drycker och matlagningsvin

10 fl. Ramlösa

1 dl sherry

36 cl Cognac r

3 fl. Freixenet

3 – 4 flaskor Caselioro Diablo Carmenmert.


Gör så här

Ja det är lite plock med detta men det brukar bli rätt lyckat

Som entrédrinken dricker vi Freixenet. Kyl den väl servera svalt den är god och passar alla.


Köp hem entrecoten 4 dagar före måltiden. Preparera köttet med 4 – 5 vitlöksklyftor. Stick hål i köttet och för in klyftorna där. Lägg köttet tre till fyra dagar i rödvins marinad med en upplöst mörk oxtärning ngn msk tomatpuré. Lägg köttet och lagen i en plastpåse. Du suger ur luften ur påsen och försluter den väl. Låt köttet i lagen ligga i kylskåpet.


Ta ut entrecoten och stek den kort i en stekpanna så köttporerna sluter sig och du får en vackert ljusbrun färg. Ställ in den i ugnen och låt den stå på ca 100 grader. När köttet är klart visar köttermometern på ca 70 grader. Tiden i ugnen för en god hel entrecote är ca 6 timmar.


Beräkna en halv hummer per person. Tina humrarna och skölj dem noga. Blanda lagen som du skall sjuda humrarna i. Sjud dem i lagen högst 5 minuter. Sedan så tar du ut hummerköttet ur svans och klor. Detta är lite joxigt.


Koka t in lagen med grädde och red med maizenamjöl så du får den rätt krämig blanda ned röd hummerköttet och ishavsrom då när såsen fått svalna lite. Var noga med att inte lägga rommen i kokande redning då blir det beskt. Lägg tillbaka stuvningen i de halva humrarna och strö på riven ost och gratinera i jättevarm ugn 200 grader i ca 5 min.


Tillhummern dricker man med fördel Chardonnay. (Drick inte champagne den är dyr, sur, ger huvudvärk, halsbränna, kittlar i näsan och förstör hummersmaken då alla är impade av champagnen.)


Gör rödvinssåsen så här

Börja med att göra en italiensk variant av rödvinssåsen. Skiva två tomater fint smält dem i olja. Gärna olivolja. Mixa blandningen så du får en fin pure. Salta, peppra kanske lite timjan.


I en separat gryta kokar du ½ liter mörk köttbuljong sådan tillsätt gärna 1 dl söt/halvsöt Cherry låt det koka in något tillsätt tomatpuren, lagerblad, finskuren charlottenlök finhackad stor klyfta vitlök låt detta koka minst i 60 mitt sjud/koka i separat gryta.


Smält sockret i en gryta. Var noga med att det smälter och förblir klart. Tillsätt lagen i sockret låt koka sakta. Smaka av med salt peppar ev. lite Sambal Oleak. När du känner den är välsmakande red den med någon tesked maizenamjöl.


Potatisgratängen blanda ingredienserna häll på rikligt med vispgrädde av godaste sort salta peppra. Låt den vara ugnen 1,5 timma 175 grader. Lägg över ostskivorna när den är klar. Gratinera KORT. Ta ut gratängen låt den dra sig i 20 minuter servera tillsammans med entrecoten


Entrecoten skär du i skivor beräkna en till två skivor per person.

Till detta dricker vi Ramlösa och rött vin.


Som efterätt servera bara vaniljglass naturell


Final skåla in det nya året!

Vid tolvslaget skålar vi in det nya året i Freixenet!

Brygg svart kaffe i små koppar. Konjak som var och en värmer försiktigt över ett värmeljus. De som röker får en smal väldoftande cigarill. Njut av i nyårsnatten. Avnjutes med fördel på vinterverandran medan raketerna stiger mot skyn.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards