Direktlänk till inlägg 12 februari 2008

Grisproduktionen vinna eller försvinna?

Av Lars-Håkan Halldin - 12 februari 2008 15:03

Grisproduktionen vinna eller försvinna?

Det känns smärtsamt att läsa grisproducenternas tidning Svensk Gris. Jag inser den tuffa kamp många producenter just nu genomlider. Nu närmar sig för många en tuff fight också med banken. Krisen kunde inte kommit olägligare.

Frågan är hur kunde detta ske. Världens bästa grisproduktion går på knäna. Ja tyvärr är ju griskött en råvara. Dessutom är detta kött bara förädlad spannmål. När spannmålspriset ökar stiger inte grisköttet. Därför det råder överproduktion på grisar i Europa.

Bilden är riktigt otäck priset kan sjunka ända ned till sex kronor kilot om det inte genomförs strukturåtgärder. Man måste helt enkelt köpa ut produktion och lägga ned kapacitet.

Borta i Fjärran Östern finns hoppet om ökad konsumtion av griskött. Det bästa som skulle kunna hända var ju om

alla som bekänner sig till Islam insåg att Muhammed hade fel och började äta av griskött.

Sverige är kanske tuffaste landet i världen för grisproduktion. Det första vi har att brottas med är vår egen illusion att den svenska modellen säljer. Inse kära producenter den svenska modellen har kostat er bortkastade miljardbelopp. Ni har inte fått ut ett enda öre i mervärde för alla de resurser ni satsat på detta illusionsnummer.

Er prisbildning under de senaste tio åren har slaviskt följt omvärldens pris för råvaran griskött. Läs diagrammen i Svensk Gris. Jag måste säga att jag är djupt kritisk till alla som åkt runt och påstått den svenska modellen ger ngt det har varit fel. Pratet om de svenska mervärdena är LRF:s största näringspolitiska misstag. Det finns ett antal förtroendemän i LRF som personligen bär ansvaret för detta misstag.

Till bilden hör också att det finns ett gäng byråkrater i det här landet som känner ett behov av att misskreditera produktionen. Tyvärr har dessa ibland gått hand i hand med LRF i tron att de gjort något gott.

Vi har inte fått betalt för djurvälfärden. De pengarna har handlarna med flera stoppat i egna fickor.

Det andra stora felet är att mervärdet skapas inte hos den lokale grisproducenten utan hos dem som förädlar varan till mat. Slakterier och chark mfl har inte lagt ned någon större energi på att kommunicera mervärdet. Andra länders varor marknadsförs med samma energi som svenska. Svenskt griskött är marknadens Mercedes men den säljs som Skoda.

Det tredje felet har varit den överdrivna tron på att bara Svenskarna äter svenskt griskött löser sig problemen. Tyvärr en illusion. ”Köp svenskt strategin” har lett till att vi inte satsat på industrikött och export. Samtidigt som importen tagit marknadsandelar. Exportoviljan är kanske vår största svaghet som kostat mycket pengar.

Nu har vi exporterat Swedish Meats till Finland och KLS till Danmark. Det är ju ett mått på hur duktig näringen varit på att sköta sina egna förädlingsföretag, Klart underbetyg!

Det fjärde misstaget har varit att bönderna ur egna pengar betalar marknadsföring av griskött åt detaljhandeln ända ut i butik. Bönderna skall koncentrera sig på att marknadsföra sig mot slakterier och förädlingsföretag. Ni äger inget av detta längre där behövs resurserna.

Jag sätter stort hopp till Danish Crowns agerande i Sverige. Jag är rätt övertygad man lyfter ut stora kvantiteter svenskt griskött till Dansk förädling för export det kommer att lätta trycket på den svenska marknaden.

Jag bedömer att grisköttet idag skulle kosta 23 kr kilot om det var balans på marknaden.

Jag har ett tips ta kontakt med Lidls i Neckarsrum. De har ju redan i Sverige det goda omdömet att betala bättre för köttet och sälja det billigare till konsumenten än vad konkurrenterna gör.

Mitt råd i det rådande eländet. Publicera grisproducenterna egen notering i ATL varje vecka. Min 23:- kilot. Betalar inte slakten detta då blir det inga grisar. Detta har stor psykologisk betydelse.

Tillsätt en delegation från er förening åk ner till Lidls och prata med dem. Jag vet att de har ett stort intresse för svenskt kött.

Sverige borde vara ett land med 25 miljoner grisar liksom Danmark. Vi har de bästa lantbrukarna och produktionsplatserna för detta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards