Alla inlägg under oktober 2011

Av Lars-Håkan Halldin - 6 oktober 2011 11:28


Ur min politiska dagbok

Kl 11.19 den 6:e November 2011

  

SVERIGE BEHÖVER EN BÄTTRE SMÅFÖRETAGARPOLITIK!

Det talas i  tungomål från politiker  vi måste ha en bättre småföretagarpolitik. Vi är småföretagarnas bäste vän osv. När man tenterar dem på sin kunskap är det ett tomt vitt ark. Småförtagarpolitik är faktiskt rätt enkel  gör som den bästa tredjedelen gör. Har du inte insikt kunna se hur den bästa tredjedelen arbetar sluta som företagare.


Företagens organisationer allt från Småföretagarna och Svenskt Näringsliv underhåller dem med flum och framförallt pratar om saker som i stort varken gör till eller från i företagen. Tyvärr kompetensen att hantera ett företag från balansräkning& resultaträkning  till aktivt åtgärdsprogram saknas. Bankerna besitter det heller inte.


Det som företagens organisationer skulle kunna göra via sina lokala tentakler ut i kommunerna är att på ett tidigt stadium rekrytera dem som har fallenhet att bli förtagare och i den lokala företagsmiljön utveckla dem.


Det som i dagarna talas mest om är hur förödande LAS är Major Björklund FP vill avskaffa den (avskaffa major Björklund är ett annat intressant förslag) LAS är faktiskt arbetsgivarnas bäste vän. Den lägger inte hinder i vägen utan öppnar möjligheter. Vill man ha en bra LAS-tillämpning samarbeta med Facket. En ärrad metallombudsman har ofta bättre insikter hur personalen skall struktureras vid förändringar än företagaren själv. Fackets undantagslistor är mer generösa än LAS-undantagen.


Avskaffas LAS som Björlund kräver då blir det kollektivavtalsreglerat över hela arbetsmarknaden och då kommer vi få ett mycket strängare anställningsskydd mm Framförallt kommer skadestånden att hissas avsevärt. Troligen blir grundskyddet kompletterat med två årslöner till varje anställd som sägs upp. Själv göra och själv ha när man lyssnar på falska profeter.


Det staten skall ägna sig åt är inflationsbekämpning och att arbetsmarknadens parter sluter avtal inom inflationsmålet och Riksbanken stämmer valutan likt pianostämmaren så vi kan hävda oss på världsmarknaden. Den viktigaste åtgärden i småföretagarpolitiken är stabil lönebildning och ökad förädlingsgrad per anställd.


Blankettraseriet brukar jag säga det bekämpar du best som småföretagare genom att skaffa dig tre saker bokhylla, pärmar och register. Behärskar du inte bokföring gå till Sveriges redovisningskonsulters Förbund.


Vi har världens bästa skattesystem. Vet inte hur många kurser jag haft inom och utom landet för småföretagare enskilda näringsidkare. Vi hade som princip att tjänade du inte in resa och uppehälle under kursen i sänkt skatt fick du pengarna tillbaka. Jag erkänner komplicerat men vasst det finns i princip inget land där du får dra av alla utgifter på resultaträkningens utgiftssida mer än Sverige. Som tack för det får du betala skatt på din egen lön och social avgifter till din pension. Det brukar vara den frågan som sticker de flesta företagare i ögonen.


Den "privata Mercedesen blev f-n så dyr"  först bilpriset sedan skatt och social avgifter på privatuttaget. Då gråter de blod. När man sedan förklarat det är något som gäller alla medborgare. "Å  menar du att maskinist Larsson betalar skatt det gör väl vi i företaget åt honom"? Det är småföretagandet i ett nötskal.

Av Lars-Håkan Halldin - 5 oktober 2011 11:09



FOKLOMRÖSTA I REGIONFRÅGAN 2014

Politikerna debatterar regionfrågan utan kunna komma överens man läser i bladen fula tillmälen mot varandra. Det finns en lösning på problemet  folkomrösta i frågan  men det vågar politikerna inte för folket säger ett rungande nej till storregion.


Politikerna som vill ha storregion tar sig allt märkligare uttryck i debatten Man schabblade bort region Småland. Nu går Kalmar till region syd. län. Nu skall snart alla län ingå men det blev bara  fall Östergötland och ev. Sörmland.  Det bidde en tumme. Jag delar deras syn att man skall diskutera regionfrågan och förhandla fram en modell för samarbetet överlämna det till folket att avgöra i en folkomröstning valet 2014.


De hävdar att detta är en gammal Centerfråga det är det nu inte.  Centern har alltid vurmat för länsdemokrati som innebär att till landstingets kompetens skulle även den statliga verksamheten fogas. Det har alltid varit Centerpartiets uppfattning. Det finns anledning att med några intellektuella rekvisit analysera regionfrågan.


Går vi genom statsbidrag och infrastruktursatsningar som gjort i de nya regionerna Skåne och Götaland  är utfallet mindre statsbidrag per invånare och mer skattepengar från de egna invånarna. Kranskommunerna i region Väst har blivit marginaliserade och ångrar sitt tilltag att ansluta sig till Väst. Förvaltning och byråkrati har svält.


Tredje spåret, citytunneln och en och annan led i Göteborg ja det är subventioner. Tänk om vi satsat dem i Jönköpings län vilken utväxling. 150 kilometer fart på alla våra järnvägar elektrifiering av länets järnvägar.


Vårt län är ett område i landet som kan skryta med har snabba kommunikationer både på väg och järnväg. Vi har inget storstadssyndrom där transporterna står stilla i bilköer. Allt kommer fram och på rätt tid.  Genom att använda våra järnvägar bättre kan vi möta framtidens klimathot resa och frakta klimatsmart.


Jönköping är ett fantastiskt fint län splittra inte länet. Om region Östra Sverige bildas då kommer Gislaved och Gnosjö troligen Värnamo gå till Halland. Vetlanda går till region syd trots att den nya riksdagsmannen från Fifflekull intygar motsatsen.


I vårt län har vi en jättebra sjukvård. Våra läkare ser till att vi är friska innan vi går tillbaka till arbetslivet. Det är därför frånvaron på grund av sjukdom i länet är liten och arbetslösheten låg.


Vårt landsting går med 160 miljoner i vinst. Sköttes alla landsting som vårt skulle landstingsektorn spara 20 miljarder. Det är inte kris i sjukvården det är kris bland dem som sköter Sveriges Landstingen och den krisen vill man ska nå Jönköping genom en anslutning till Region Öst..


Nu vill makthavarna från höger till vänster att folket inte skall få folkomrösta  de föraktar folkets kompetens. Den bildningen har ett litet fåtal politiker som vill ha mer centralisering.

 

Ställ regionfrågan under prövning hos det högsta beslutande organet i länet Folket 2014. det törs inte makthavarna  då blir det inga läderklädda regionråds stolar och feta arvoden.

 

Lars Håkan Halldin

Oberoende Centerpartist

Tycker som en Centerpartist skall tycka

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis.se

 

 

Av Lars-Håkan Halldin - 2 oktober 2011 08:36

KLOCKAN 8.36 DEN 2 OKTOBER 2011

UR MIN POLITISKA DAGBOK.


Brännelund den 3 oktober 2011



BLUFFEN OM UNGDOMSLÖNERNA ASLÖJAR JAG NU

Näringslivets ledare är inga stolpskott de är målmedvetna lobbyister för bl.a sänkta löner. När de misslyckas med näringslivsorganisationernas primära uppgift skapa kunskap i företagandet om nya marknader, hur den bästa tredjedelen arbetar och framför allt där de kapitalt misslyckats att bland unga hitta företagarämnena och förädla dem till goda förtagare. Då kastar man sig ut och tycker i samhälls- och arbetsrättsfrågor  och då låter det bara dumt.


Ungdomar skall gå på svältlöner, ungdomar skall bo hemma, ungdomar skall ha två och tre jobb jag bara frågar vilka "stolpskott" företräder svenskt näringsliv i samhällsdebatten. Med detta ledarskap skall vi klara internationell konkurrens jag blir djupt betänkt.


Det förhåller sig på detta sätt vi har ca 375 000 arbetslösa. Får en ung  människa arbete  åker en annan ung eller äldre ut detta är ett axiom. 

Näringslivet och offentlig sektor jobbar efter principen "just in right time" vilket innebär att de arbetsuppgifter som skall utföras  i den totala produktionen är fullbemannade. Svenskt näringsliv och svensk offentlig sektor behöver inte fler anställda än de har. Ska det bli fler anställda måste privat och offentlig sektor växa.


 Offentlig sektor får inte växa om den inte växer i  privat regi  och finansieras med dina och mina skatter. Det är säreget offentlig tillväxt i privat regi är rumsrent men i offentlig regi förkastligt.  I dessa frågor måste Sv. Näringsliv städa framför egen dörr.


Framtiden finns bland de arbetslösa anställ dem. Nya verksamheter förmår inte näringslivet ta fram så är det tyvärr. Inom ramen för småförtagandet växer det nya företag men nästan lika många slås ut under resan fram till en mogen företagsetablering. Ekonomin måste växa totalt det gör den genom investeringar, ökad privat konsumtion inom inflationsmålet och offentliga investeringar som järnvägar, vägar sjukhus och mycket annat.


De som kräver sänkta ungdomslöner tiger om en sak vi har i realiteten haft 17 år av ökade reallöner där lönesumman totalt legat inom inflationsmålet vilket innebär att vi 17 år i rad gjort det billigare att anställa. Under sjutton år har det blivit realt billigare anställa unga ändock klara inte näringslivet det. Då har näringslivet självt ett stort problem nämligen de vill inte ha ung arbetskraft. Förädlingsgraden produktion per anställd har i stort ökat under dessa 17 år och lönerna i företagen realt minskat i förhållande till företagens omsättning.


Vad som krävs är nya verksamheter och produkter som vi säljer. Vi måste ner i en arbetslöshet på ca 175.000 - 200.000 personer för att lösa ungdomsarbetslösheten. Då står den arbetslöse mellan två jobb. Arbetslöshetsbekämpning är nyckeln till framgång.


Kan man ha människor i fas 3 borde man kunna ordna arbetsplatsförlagda praktikplatser för ungdomar i  grupper om 15 - 20 personer som handleds av godkänd yrkeslärare men si det vill inte näringslivet. De har ett mål sänkta löner totalt sett så att man kan stoppa mer pengar i eget kapital och ge en slant till ägarna.


Sverige är kanske ett av världens mest företagarvänliga länder med lite byråkrati, stabila fackföreningar mm. Näringslivets organisationer borde ägna sig åt att hitta personer som kan bli företagare, lära ut lönsamhet så arbetar den bästa tredjedelen framför allt hitta verksamheter som det går att skapa nya företag kring.


Det innebär näringslivets intresseorganisationer skall ägna sig åt produktion, produktutveckling och nya verksamheter. När de inte har förmågan till det blir det ungdomen som får betala med arbetslöshet. Sök felen hos näringslivets dåliga förmåga att organisera verksamheten, bristande intresse anställa unga och oförmåga att expandera näringslivet. Fokus hos näringslivet är på den sämsta tredjedelen när fokus skall vara på den bästa tredjedelen då blir inte unga arbetslösa. Ungdomsarbetslöshet är ett näringslivsproblem inte ett samhällsproblem.


Lars-Håkan Halldin

Oberoende Centerpartist

Brännelund, 575 95 Eksjö

Telefon 0381-401 76 Mobil, SMS och MMS 0708-7 401 76

http://maktentillfolket.bloggagratis

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards