Direktlänk till inlägg 15 september 2011
Nu när höstmörkret kommer måste vi pigga upp oss med något riktigt lyxigt Oxfile Wellington (Man kan även göra den på grisfilé)
Mysa till det riktigt och minnas sommaren som trots allt var rätt fin det regnade då och då. Nu är det bra fram med grytorna i fredagskvällen och sätta i gång. Du kan inte misslyckas.
MATSEDEL
INBAKAD OXFILÉ WELLINGTON
DRINK
Entrédrink på ett spansk mousserande vin
FÖRRÄTT-
Sillröra
Öl och liten snaps
VARMRÄTT
Inbakad Oxfilé Wellington
Madiersås
Potatisgaletter
Sparris
Rödvin på Beaujolais Vintagé (Patriark.)
EFTERÄTT
Inkokta päron
AVEC
Svart kaffe och varm cognac
DRYCKER
Pilsner, snaps, sekt, Beaujolais Vintage, Château du Levant 2004 ,
sherry och konjak
-----------------------------------------------------------------------------
DRINK
Ett god spansk mousserande sekt ur det Spanska Vinsortimentet som har bättre champagne karaktär än ursprungsvinet champagne.
FÖRRÄTT
Sillröra
1 burk löksill
1dl Creame Fraiche
1 dl majonnäs
2 – 3 dillvippor nerklippta i röran
1 vippa med persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1dl hackad gul lök
Rejält med gräslök
Salt och peppar efter behag.
Anrättningen lägges upp på rostat vitt bröd som skurits i hjärtan
Till detta dricker vi en torr pilsner och en god snaps 4 cl
Det här behövs för 4 port:
4 skivor oxfilé (ca 80 g/st) (Kan även använda fläskfilé)
4 plattor djupfryst smördeg
Duxelles-massa:
3 msk osaltat smör
100 g rökt skinka
150 g färska champinjoner
1 gul lök
1 msk madeira
1 tsk tomatpuré
2 dl grönsaksbuljong (tärning)
Madeirasås:
2 dl köttbuljong (tärning)
1 dl madeira
2-3 msk tomatpuré
1 krm paprikapulver
1/4 krm kajennpeppar
Tillbehör:
potatisgaletter
säsongens kokta grönsaker
Ugn: 200°
Gör så här:
EFTERRÄTT
INKOKTA PÄRON
5 – 6 päron
4 dl vatten
150 gram socker
2,5 dl Château du Levant 2004
Serveras med vispgrädde
Görs å här
Skala päronen
Blanda dessertvinet, socker och vatten
Koka päronen mjuka i lagen
Servera päronhalvor med lag och vispgrädde.
Till detta dricker vi en torr sherry.
AVEC
Svart kaffe, varm konjak och Cigariller till dem som så önskar
SMAKLIG SPIES
KRÄFTPREMIÄREN 7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...
EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...
Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...
MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni. Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...
VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen. Den nya EU-politiken forma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | 17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|