Direktlänk till inlägg 2 december 2009

MITT JULBORD

Av Lars-Håkan Halldin - 2 december 2009 17:43



MITT JULBORD


Får endast ätas efter Kalla Anka på Julafton och fram till och med annandagen.

Ja julbordet är ett utslag av frosseri. Kanske en nordisk kvarleva att äta upp sig inför den kommande vintern. Skall julbordet bli lyckat börja fixa till maten redan nu och frys in. Köp inte färdigmat det är inte mat ja gud vet vad det är…..Visst julbordet bör stämma till eftertanke. Maria hade det nog inte så vasst när hon födde Jesus i ett stall. Det var inte BB på Höglandssjukhuset i Eksjö.


Julbordets moralfråga.

I år är julbordets moralfråga skall jag äta svensk skinka. Jag tycker du skall kolla hur Tysk, Dansk eller Polsk skinka har det innan den blir julskinka. Om du anser att dessa grisar har det bättre än svenska köp då framförallt Polsk skinka. Du kanske tillhör dubbel moralisterna som säger jag ger faen i hur skinka är tillredd bara djuret är plågat minst 100-mil hemifrån. Du och dina gelikar är många.


Du kanske tillhör den glada gruppen "turister" som tagit lite bilder på plågade djur lite varstans i Europa och sedan i fyllan och villan glömt var man tagit bilderna och därför gjort fotomontage på granngården. Fy faen vad jag tycker illa om sådana människor. Dessutom är den sämsta sortens inbrottstjuvar.


Annars ring någon glad grisbonde beställ din julgris i kätten. Där får du se grisarna har bättre tillsyn än många i åldringsvården i juletid så är den bistra sanningen.


Grisen är en strikt vegetarian han äter spannmål och bökar lite i halmen. Du kan gott äta griskött det är förädlade vegetabiliska produkter. Griskött är vegetabilier när de är som bäst.


Julbordet forts... efter denna moraldrapa…

 Julbordet är en fråga om konstnärskap, duka vacker ge utryck för julens kärlek.


KONSTNÄRSKAP DUKA VACKERT.

Kandelabern som står upphöjd på bordets mitt med lila ljus som ger ett trolskt sken över bordet. Organisationen av maträtterna assiettvis som det skall ätas.


Om du kanar runt julbordet blandar allt på en tallrik, dricker öl och snaps om vart annat. Då har jag ett tips åk till närmaste pizzeria och ät en julpizza där men framförallt stanna där du hör inte hemma i Julen.


Julmusiken kan man ju tillreda själv med en modern dator man gör sin egen julskiva. Ja min favorit är Helga Natt med Jussi Björling. Han är fortfarande oslagbar. Sedan kan man ju välja lite av varje, Roger Pontare, Tommy Körberg. Sedan finns ju julklassikerna med Elvis, Bing Crosby och Frank Sinatra. Plocka fram Ludde Amstrong och Mahaila Jackson. Du får högtid i din ljudtapet.


Visst ett stort Julbord är mycket plock och spring men hjälps man åt och framförallt tar in julens högtid i familjen och de stora julfrågorna för att beröra. Du då blir bordet något man längtar till


Liten aptitretare

Lite falsk kaviar Gör en majonnäs på olivolja vatten och mycket äggula. Lite flingsalt och en nypa peppar. Mix tills du får en tjock konsistens. Blanda i mycket svart stenbitsrom tills romkaraktären dominerar. Detta är falsk Rysk Kaviar. Smakar bättre och är billigare. Källa Franska kökets stora kokbok

Till detta dricker vi porlande vin från Alsaces

 

Assiett ett

Vi börjar traditionellt men sillrundan, lite Senapssill, Löksill, Matjessill och Hemmagjord inlagd sill med stora lökringar. Liten sillpotatis.


Assiett två

Julens smörrebröd som du tillreder på en god kavring. Brer obs med äkta smör. Lägger på några skivor stark Västerbottensost. Några sillar t.ex senap, löksill. Toppar med stora lökringar från Rödlök. Källa Icaköket


Assiett tre

Lite småplock kvar på sillrundan. Egentligen en liten god räktallrik. Tag tre fyra oskalade räkor något kaviarägg

Till detta dricker man ramlösa inget annat



AVBROTT 1

Sexa med beska droppar.

Nu har du avrundat sillen Då är det dags för första avbrottet. Smörgåsbordet kräver en lugn och harmonisk mage. Nu är det dags för sillsnapsen som tas efter ätandets första fas. Det skall vara en Bäska Droppar iskall. Gärna med låg alkoholhalt under 40 %


Assiett 4

När du vilat dig 20 minuter återupptar du ätandet och går vidare på fisken. Laxen är ju en av bordet höjdpunkter. Det skall finnas flera sorter, kokt, varmrökt, kallrökt och gravad lax. Lite Hovmästarsås är det enda naturliga tillbehöret. Har du ork gör den själv. Källa Ickaköket

Till detta dricker man Ramlösa inget annat


Assiett 5

Nu kommer vi till det småvarma där Janssons frestelse intar en central plats. Prinskorven och Köttbullar. Bruna bönor är viktiga på ett julbord. Kom ihåg att vill du inte bränna vid dem så tillred dem från grunden. Koka på vattenbad. Lite sirap gnutta ättiksprit sätter det rätta touchen och bokén. För att öka bordets finess efterstekar man köttbullarna i konjak som brännes av och redes med några deciliter grädde. En riktig höjdare. Källa Ickaköket

Till detta dricker man Ramlösa inget annat

 

Avbrott två

Nu serveras kumminbrännvin eller pors allt efter behag. Magen måste nu förberedas på julbordet höjdpunkt. Vila tjugo minuter.


Assiett 6

Dopp i grytan. Detta är julbordets höjdpunkt. Skinka och stark senap. Gärna Hemgjord


Doppgrytan kräver kärlek man måste väga av doppspadets smak som ett gott vin. Ingen möda eller tid får sparas på att göra ett klassiskt gott spad som har boké av skinka, kryddor och lagerblad och sältan är perfekt.

Man doppar inte slafsigt utan det doppade brödet skall ha sin karaktär och tuggmotstånd. Källa Ickaköket

Till detta dricker man min mumma

 

Mumma Brännelund årgång 2009

½ liter stark starköl m7,5 % gärna svart ale

½ liter Julmust av bästa märke,

¼ lit av Levanders sockerdricka. Tyvärr finns den sockerdrickan bara att köpa i Levanders Lanthandel Öster om Vetlanda. Då blir mumman perfekt. Åk gärna till Levanders i sommar och köp ett lager riktig sockerdricka såsom den skall smaka. Inget E- skit i storflaska.


Julmusten köper du hos Lidls. Den skall inte vara för söt.

När vi tagit första tuggan Doppebröd och första klunken mumma då skålar vi för Julen ser varandra i ögonen känner efter var den sanna Kärleken finns. Då är det god Jul


Assiett 7

Nu kommer du till lutfisken. Lukten som bär historien om bardomens jular i sitt sköte. Den avnjutes stuvad. Var noga vid tillredningen. Använd spadet i paketet och vispgrädde till redningen smör och kryddor. Sedan dela den i småbitar och gör en himmelsk redning som fisken stuvas i.


Till lutfisk är det potatis och senap som gäller

Lutfisk ätes med eftertanke och vördnad. Lutfisken är andra orsaken till att utbringa en skål för julen i Mumma.

Till detta dricker vi min Mumma.


Assiett 8

Nu börja det bli tungt så de traditionella revbensspjällen bör tillredas på Italienskt vis. Salta peppra och stek i Smör. Ställ åt sidan gör en god italiensk sås på tomater som du löst i vatten lite hönsbuljong sambal Olek och några dl gott rödvin och lagerblad. När såsen fått sjuda och fått rätt karaktär häller du den över revbenen och sjuda under mycket svag värme. Anrättningen hålles varm med värmeljus. Orkar man så serverar man potatisgratäng till detta.


Såser är matens moder och kräver tålamod, tid, låg värme och att du litar på smaklökarna gehör. En slafsigt gjord sås förstör hela nåltiden Påssås är vid min gud förbjudit i mitt hem. Det är som att ställa sig upp och svära under julmässan något djupt skadligt.


Till detta dricker man rött flammande vin Casiliero Diablo, djävulsvin

 

Assiett 9

Julgröten behöver sin tribut den också. Gör dig besväret att göra den själv. Det som finns i affärerna är inte ätligt och inte värdigt ett julbord. Jättefina recept i ARLA-köket. Krydda upp den med lite russin, sirap och kanel efter behag.


Nr 10

Starkt svart Kaffe med varm konjak. Och cigarr.



Grande Final

Vill man riktigt höja julstämningen låter man någon i familjen deklamera Julevangeliet.


Vill man ha en uppesittarkväll framför TV så rekommenderas Julmässan från Rom. Den nuvarande Påvens julpredikan brukar vara mycket begåvad och länder även en lekman till att lyssna.


Slädparti till Julottan

Med de väder vi har nu så är ju inte slädpari till Julottan att tänka på. Men finns snön gott handlag med hästar då är släde till kyrkan pricken över I:et. Obs nykter kusk i respekt för hästen.


Några morasliska reflektioner

  1. Man blir inte tjock av smör, grädde och fett det är för mycket av det goda man blir tjock av.
  2. Man blir inte berusad av vin eller sprit. Man blir heller inte berusad av för mycket av det goda.Berusning beror på att din reptilhjärna vill bli berusad. Det är ett psykotiskt tillstånd som du kan framkalla med icke alkoholhaltiga drycker. Svaret på frågan är varför vill din reptilhjärna bli berusad. Begå handlingar som animerar från grottiden. Det är bara självransakan och träning som leder dig bort från det.
  3. Berusning går över
  4. Dumhet är obotligt och medfött.

GOD JUL!!

 

Lars Håkan Halldin ©

 
 
Ingen bild

Ingrid

9 december 2009 10:58

Oj, jag blir mätt bara av att läsa om ditt julbord. Men flera av recepten kan jag anamma på vårt enkla julbord som passar oss bättre med tanke på hur flertalet av jordens befolkning svälter. Varma hälsningar Ingrid.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lars-Håkan Halldin - 6 augusti 2012 18:31

KRÄFTPREMIÄREN  7 augusti kl 17.00 Att ha en kräftskiva är i det närmaste en plikt. Bjud in barnen med familjer och goda vänner mm och gör något trevligt. Kräftpremiären är Sveriges mytomspunna nationalhögtid nr två under sommaren. Göra en fest d...

Av Lars-Håkan Halldin - 6 juli 2012 10:04

EN SUPERJAS I SKOGEN Svensk landsbygd behöver en trovärdig försvarspolitik som vilar på förtroende i omvärlden Nu vill regeringen tillsätta en kommitté som skall se över försvarets kostnader för att få råd med SuperJas. Försvarets kostnader skall s...

Av Lars-Håkan Halldin - 17 juni 2012 13:35

  Jag tycker vi skall få slut på dessa evinnerliga krig mellan kyrkan, skolan och samhället. Vi skall ha ett profant samhälle skolan skall inte ta ställning religöst. Gå till sina fädners kyrka och sjunga de vackra sommar- eller julpsalmerna bli vä...

Av Lars-Håkan Halldin - 15 juni 2012 09:06

  MIDSOMMARAFTON DEN 22 juni ANNO 2012 Midsommarafton är Sveriges nationalhögtid/ nationaldag. Någon toker har hittat på att vi skall fira vår förste diktator och någon obskyr grundlag den 6 juni.   Denna efterlängtade solen kommit tillbaka o...

Av Lars-Håkan Halldin - 7 juni 2012 13:57

VI HAR EN EU-MINSTER SOM INTE KAN JORDBRUK   Sverige har en EU-minister som uttalar sig om jordbruket glatt och okunnigt. Jag vill kära Birgitta med varsam hand vägleda dig genom den jordbrukspolitiska snårskogen.   Den nya EU-politiken forma...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok tyck här


Ovido - Quiz & Flashcards